Zwangere mannen!!!!

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Bestaan er zwangere mannen?

Nee en ja. Het is maar net hoe je het bekijkt. Uit een opzienbarend onderzoek uitgevoerd in Engeland blijkt dat minstens 25% van de mannen tijdens de zwangerschap van hun partner door een fysiek en emotionele transformatie gaan die normaal hoort bij een zwangere vrouw!

Deze emotionele, psychologische en fysieke veranderingen die de vader ervaren bestaan uit, zwangerschapsklachten als vermoeidheid, ochtend misselijkheid, ‘foodcraving’, gewichtstoename, kramp in de benen, moeite in slaap te komen etc.. Deze symtomen bij de mannelijke partner worden tezamen het Couvade sydroom genoemd en verondersteld alleen voor te komen bij een klein percentage van de vaders.

Nu blijkt dat het bij veel vaders voorkomt en een zeer onderbelicht onderwerp is.

Hoe kan dit?

Professor Larry Young heeft het ‘vader gen’ ontdekt. Het blijkt dat hoe langer dit gen is, hoe meer de vader zorgt voor zowel zijn kinderen als zijn familie in het algemeen. Eén kanttekening die Professor Sarah Blaffer Hrdy hierbij plaats is dat het vooral om de ervaring gaat die de vader heeft opgedaan. Met andere woorden, als je niet gezegend bent met een goed ‘vader gen’, kun je gelukkig door ervaring nog leren een goede vader te worden. Oefening baart kunst!

Naast het gevonden gen blijkt uit onderzoek dat het tesosteron niveau in de mannelijk partner daalt na en het prolactine niveau stijgt tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Prolactine is o.a. verantwoordelijk voor de melkproductie en testosteron speelt een grote rol in het ontwikkelen van de mannelijke geslachtskenmerken.  Ze worden dus vrouwelijker! Hoe dit precies tot stand komt is nog niet bekend al wordt vermoed dat reukstoffen afkomstig van de zwangere vrouw een rol spelen.

Dr. Swaab legt in zijn boek ‘Wij zijn onze hersenen uit’ dat de hersenen van mannen tijdens het vaderschap veranderen. In de prefrontale cortex neemt het aantal verbindingen tussen de zenuwcellen toe. Dit zou kunnen wijzen op een reorganisatie van het netwerk ter plaatste. Bovendien neemt de gevoeligheid voor vasopressine in dit deel van de hersenen toe. Vasopressine stimuleert sociaal gedrag en helpt vaders bij hun nieuwe taken.

En nu….?

Deze resultaten geven stof tot nadenken. De rol van de vader die binnen de zwangerschap en geboorte wordt binnen onze cultuur onderbelicht. Wat jammer is en mogelijk ook een gemiste kans. Aangezien dit bij zeker één op de vier mannen voorkomt is het in ieder geval de moeite waard om aandacht aan te besteden tijdens de zwangerschapsbegeleiding, geboorte en ook binnen de eigen relatie.

(Bron: catalyst)

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *