Eten van de placenta: horror voor de één, levenskracht voor de ander

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Smakelijk eten?

Het eten van de placenta na de geboorte is in het dierenrijk heel normaal, maar bij mensen heel uitzonderlijk. Toch wordt de placenta al jaren met succes gebruikt in cosmetica waar zij “eeuwige schoonheid” beloofd.

Het idee om de placenta van je baby op te eten, het is namelijk een orgaan van de baby, doen de meeste mensen hun haren recht overeind staan. Toch wordt het steeds vaker gedaan. Eén heel bekende is radiopresentator Giel Beelen, die de placenta van het zoontje van een vriendin verwerkt had in een hamburger.

Alhoewel er voor alsnog geen onderzoek afgerond is naar de resultaten van het eten van de placenta op het herstellen na de bevalling, zijn er veel vrouwen die hebben ervaren dat het eten van de placenta hen kracht gaf en hielp de borstvoeding op gang te brengen. Ook zijn er vrouwen die hebben ervaren dat het hun hielp om te gaan met de stemmingswisselingen als gevolg van o.a. de hormonale veranderingen die plaatsvinden na de geboorte.

Zo verteld één moeder over het consumeren van rauwe placenta na de bevalling;

Ik ben na deze tweede bevalling waar ik ook de shake bij heb gedronken veel sneller weer fit geworden en voelde dat mijn energie niveau veel hoger was dan na mijn eerste bevalling. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik het nogmaals zou doen, zou ik ervoor kiezen om mijn placenta meerdere malen vers (in een shake) te nuttigen. Ik zou hem dus invriezen om tijdens de eerste weken postpartum meerdere malen shakes te kunnen drinken. De capsules zijn fijn, maar voel wel dat er minder levend kracht in zit dan de verse placenta!

Hoe kun je de placenta eten?

Je kunt de placenta rauw eten, verwerken in een recept of smoothie of je kunt er capsules van (laten) maken.

Het schoonmaken van de placenta

 1. Doe je haar in een staart, trek een paar steriele handschoenen aan (verkrijgbaar bij apotheek) en doe een schort om.
 2. Spoel de placenta goed schoon onder lauwwarm water.
 3. Verwijder de navelstreng en het membraan van de placenta met een scherpe en stevige nagelschaar. Van de navelstreng en het membraan maken sommigen placenta art (afbeelding hierboven is een afdruk van de placenta, ook wel placenta print genoemd).

Recept voor rauw eten van de placenta

 1. Zet een blender of beker met staafmixer klaar.
 2. Snij de placenta of zoveel als je denkt nodig te hebben in blokjes van twee cm. Voor één smoothie heb je twee blokjes nodig. Je kunt zoveel porties als je wilt apart in een zakje invriezen en in de loop van de week per portie op kamer temperatuur laten ontdooien en verwerken in de smoothie. Doe twee blokjes in de blender.
 3. Neem een handvol vers of bevroren fruit en voeg deze toe. Aardbeien worden bijvoorbeeld vaak gebruikt door hun structuur.
 4. Voeg vervolgens daaraan toe één banaan in grove stukken en 250 ml amandel of kokosnotenmelk, één theelepel proteïne poeder en eventueel wat stevia of honing om het te zoeten.
 5. Maal de ingrediënten tot het een gladde smoothie is geworden. Direct opdrinken.

Recept voor het maken van placentacapsules

 1. Stoom de schoongemaakte placenta samen met lemon gras een snufje peper en gember tot er geen bloed meer uitkomt wanneer je hem prikt. Stomen rekent af met eventuele bacteriën die na de geboorte op de placenta zijn terecht gekomen.
 2. Snij de placenta in dunne plakjes en bak ze op lage temperatuur (+/- 40 graden) in de oven tot ze droog en kruimelig zijn. De deur van de oven dient op een kier te staan en het drogen kan enkele uren duren maar verschilt per oven. Blijf in huis zolang de oven aan staat. Als je een dehydrator/droogautomaat hebt kan het wel een dag duren. Je weet dat de plakjes goed droog zijn als je ze doormidden kan breken.
 3. Maak poeder van de placenta door middel van een blender, een vijzel, een koffiemolen of door het in een doek te doen en ze fijn te malen met behulp van een grote steen.
 4. Schep de poeder vervolgens in de lege capsules (verkrijgbaar bij een apotheker) of meng een eetlepel met bijvoorbeeld vruchtensap of yoghurt voor een eerste portie.
 5. De aanbevolen dosis kan variëren van één tot vier capsules per dag. Voel goed wat voor jouw situatie wenselijk is en overleg met je huisarts.
 6. Goed gedroogde capsules kunnen lang bewaard worden op een koele en donkere plek, maar mocht je het zekere voor het onzeker willen nemen, dan zou je een gedeelte in de vriezer kunnen bewaren.

Wanneer niet doen?

Het eten van rauwe placenta en capsules wordt ontraden als je één of meerdere van de volgende symtomen hebt (bron: Erica Muller):

 • heftige verkoudheid
 • acute ziekte, o.a. borst ontsteking
 • griep
 • koorts
 • heftige jeuk en uitslag
 • verslechtering van de conditie
 • vooral wanneer deze symptomen en gepaard gaan met met hoge rode kleur in het gezicht, hete handpalmen en voeten, hoge koorts en verhoging de avond en heftig nachtzweten is het beter geen placenta in te nemen.

Reden hiervoor is dat de placenta sterk tonifiërend werkt, met name wanneer er zoals ze dat in de traditionele Chinese medische wetenschap noemen een yin deficiëntie is (dan krijg je deze symptomen). Je kunt dan beter de placenta bewaren voor de baby of voor later. In geval van een Yin deficiëntie is het goed om contact op te nemen met een goede acupuncturist. In Zutphen zit bijvoorbeeld drs. Nienke Stoop. Chinese kruiden kunnen helpen in dit geval de balans te herstellen.

Ik zou het willen proberen maar liever niet zelf doen!

Mocht je het willen proberen, maar liever niet zelf doen, dan zijn er een aantal doula’s en verloskundigen die deze dienst tegen betaling aanbieden, o.a.:

 • Jennifer Walker te Amsterdam voor niet-doula cliënten €120,- (zelf brengen en ophalen)
 • De Oerbron te Bussum voor €120,- (komt bij je thuis, maar excl. reis & parkeerkosten)
 • Marieke Verschelling te Culemborg voor €100,- (zelf brengen en ophalen)

Tot slot

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van placenta capsules op de Universiteit van Las Vegas in Amerika. Zodra de resultaten bekend worden zal ik ze toevoegen aan dit bericht! Ondanks het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing zijn er steeds meer vrouwen die het eten van de placenta na de bevalling als heilzaam beschouwen. Ik zou zeggen blijf vooral luisteren naar wat jij er zelf over voelt!

Voor meer achtergrondinformatie:

http://www.cafemom.com/journals/read/1577334/Placenta_Encapsulation_Instructions_w_Pictures (instructies met foto’s)

http://mothering.com/pregnancy-birth/the-amazing-placenta (

http://placentabenefits.info/medicinal.asp (voordelen van placenta capsules)

http://www.midwiferytoday.com/articles/placenta_medicine2.asp (foto’s van placenta’s en navelstreng)

http://www.midwiferytoday.com/articles/placenta_medicine.asp (bevallingsverhaal met placentacapsules)

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/aurelio-and-johnson-join-the-pilgrimage-to-placenta-guru-1823052.html (artikel over voetballers die blessures zouden laten genezen met placenta)

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

7 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *