Wachten met afklemmen voorkomt ijzer en zuurstof tekort baby

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

IJzertekort bij baby’s

IJzer in rode bloedcellen maakt het mogelijk dat cellen zuurstof kunnen vervoeren. Bij een ijzertekort worden en minder rode bloedcellen geproduceerd en waardoor de organennavelstreng (2)
minder zuurstof krijgen en minder kunnen gaan functioneren (bron).

Voorkomen van ijzertekort

Een simpele manier om een ijzer tekort bij een baby te voorkomen is door tenminste een paar minuten te wachten nadat de navelstreng uitgeklopt is met het aanbrengen van de navelklem op de navelstreng. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de bloedtoevoer van de placenta naar de baby ook nog doorgaat nadat de navelstreng gestopt is met kloppen (bron). In deze tijd wordt er 30 tot 50% van hun totale bloedvolume aangevoerd door de navelstreng. In de buik vervangt de placenta de rol van o.a. de longen. De longen zijn dan nog maar minimaal doorbloed. Na de geboorte wordt er vanuit de placenta extra bloed met een flinke dosis ijzer en zuurstof naar de baby vervoerd. Dit bloed kan vervolgens voor de longen gebruikt worden. Als een baby geen extra bloed via de placenta krijgt wordt het bloed dat nodig is voor het op gang krijgen van de longen uit andere delen van het lichaampje gehaald. Nog beter is dus om te wachten met afklemmen een paar minuten nadat de navelstreng uitgeklopt is. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de baby al het nodige bloed en zuurstof binnen krijgt. Slim is om dit in je geboorteplan op te nemen omdat het bijna standaard is de baby snel af te navelen en het ook gebeurd is voor het er erg in hebt (bron).

Zie hier een onderzoek naar de resultaten van niet gelijk afklemmen.

Meer informatie

Voor meer informatie over langer wachten met afklemmen van de navelstreng of zelf in zijn geheel niet afklemmen van de navelstreng, lees ook het artikel over de lotusbevalling.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published.