Ubuntu – Wij zijn de aarde

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_padding=”0px|0px|0px|0|false|false”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Op zaterdag 18 juli 2020 was het Mandela Dag. Nienke Stoop en Christine Derksen werden door Marie Louise Gasseling uitgenodigd om bij de presentatie van het Boek: Ubuntu, Wij zijn de Aarde aanwezig te zijn. 

Ondanks de Corona maatregelen waardoor de boekpresentatie niet ‘Live’ plaatsvond maar via een online verbinding, was er een sterke saamhorigheid voelbaar tussen de organisatoren van de dag en de vele deelgevers. 

Deelgeverschap is een begrip dat in de Ubuntu filosofie benadrukt hoe ieder van ons door deel te nemen, ook deel kan geven aan zijn of haar omgeving. 

Stichting Ubuntu Nederland staat in het teken van de Zuid-Afrikaanse levensfilosofie Ubuntu: ik ben, omdat wij zijn. Een begrip dat een diep besef van onderlinge verbondenheid van mensen met elkaar uitdrukt. 

De Mantra die dit ook uitdrukt is:

‘Ik ben omdat wij zijn, wij zijn omdat de aarde is.’

Hieruit vloeit de gedachte voort: Wij zijn de Aarde.

Dankzij 67 inzendingen worden nu 67 initiatieven zichtbaar gemaakt waarin dit thema als rode draad aanwezig is.

Gedurende de ochtend waren er bijdragen van :

* de gevangenbewaarder van Nelson Mandela en het persoonlijke verhaal dat hij deelde over zijn vriendschap met Nelson Mandela.

* Jan Terlouw: ‘WIj zijn Natuur, daar moeten wij goed voor zorgen’, ‘ je krijgt niets voor elkaar als je de mensen niet ‘mee’ krijgt. Maar de mensen weten het nog niet echt. Ze zien de urgentie niet, en daarom komen zij nog niet in actie. De mensen moeten het te weten komen, want vóór willen komt wéten. Wij hebben de taak om tot mensen door te dringen, om ervoor te zorgen dat het weten toeneemt. Anders gaat de jeugd een slechtere toekomst tegemoet. Dus Jeugd..DOE IETS!

* Een intermezzo met prachtige Muziek  van Mugisha en Chief Justice: I want to be Free

 

[/et_pb_text][et_pb_video admin_label=”* Muziek van Mugisha en Chief Justice: I want to be Free :” _builder_version=”3.16.1″ src=” https://youtu.be/Yr5OLq6ntYw” image_src=”//i.ytimg.com/vi/Yr5OLq6ntYw/hqdefault.jpg” /][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

 

* Uiteindelijk nam Prinses Irene ‘ Wij zijn inclusief,  deel van de natuur’ – het eerste exemplaar in ontvangst en deelde haar visie op het belang van verbondenheid in educatie. “Door jezelf inclusief onderdeel van de natuur te voelen kan een dieper besef groeien dat eenieder ertoe aanzet die zelfde natuur te beschermen.”

Ik ben omdat wij zijn, wij zijn omdat de aarde is. Klik om te Tweeten

Als deelgever aan dit boek schreef Marie Louise een artikel over het initiatief De Geboortenis. 

Hierbij delen wij haar inzending voor het boek met je:

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

De Geboortenis: Een kansrijke start voor elk kind

In Nederland zien jaarlijks 170.000 baby’s het levenslicht. Het merendeel daarvan wordt in het ziekenhuis geboren vanwege een verhoogd risico op complicaties tijdens de bevalling. Dit heeft veel gevolgen. Te vaak ontstaat een postpartum depressie, relatiecrisis of zijn er (onverklaarbare) fysieke klachten bij de moeder of baby. Vaak doen zich hierdoor hechtingsproblemen voor. 

Stichting de Geboortenis ziet dat graag anders. Ze streeft naar een warm welkom op een mooie, groene plek waar alle zorg rond de eerste 1000 dagen van het nieuwe leven samenkomt onder één dak. Hoewel ik geen moeder ben en weinig beeld heb bij een bevalling, was ik direct geraakt toen ik over dit initiatief hoorde. Wat is er nou belangrijker dan een duurzame start van het leven?

Initiatiefnemers Nienke Stoop en Christine Derksen zijn ware inspiratiebronnen die ik hierbij graag in het licht zet. Nienke Stoop is holistisch arts gespecialiseerd in zwangerschap, een visionair, een intelligente analyticus en storyteller. Op bevlogen wijze en met keiharde cijfers in haar achterzak, neemt ze me mee in de complexe wereld van de geboortezorg. Ze laat me inzien hoe ver we van ons lichaam, onze natuur zijn komen te staan. En dat het anders moet en kan. Een verhaal dat een groter podium verdient.

Christine Derksen werkt als doula en ervaar ik als een soort oermoeder die ik bij elk weerzien even heel stevig vastpak. Ze is het stiltepunt in het project. Een inspirerende, dienende vrouw aan de gemeenschap en het platform van zorgprofessionals. Zij is de kracht achter de organisatie en maakt de dingen af. Zij brengt Ubuntu dagelijks in praktijk. Op de armoedegrens qua inkomen besloot ze om als doula zwangere vluchtelingen op Lesbos te begeleiden. Zij is empathisch, heeft oog voor de kwetsbaren en is een essentiële verbindende schakel voor het welslagen van dit project.

Al 5 jaar zetten zij zich met ziel en zaligheid in voor de realisatie van het eerste Ecologisch Geboortethuis in Zutphen. Hier kunnen zorgprofessionals zich verder bekwamen in holistische zorg voor moeder, vader en kind. Er komen verschillende behandel- en geboortekamers, een yogaruimte en een muziektherapeuticum. 

De innovatie in duurzaamheid van het gebouw maakt het project ook bijzonder. Met mijn achtergrond als milieuplanoloog met circulaire economie als inspiratiebron, draag ik ook hier graag mijn steentje aan bij. Het gaat om ecologisch bouwen, volgens het concept van de permacultuur, waarbij je werkt met wat er al is. Zo hergebruiken we de voormalige bezinkbak als fundering, gebruiken we FSC-hout voor een demontabele hoofdconstructie en werken de groene daken vochtregulerend en verkoelend. Een gebouw dat geborgen is in moeder aarde, hoe mooi is dat!?

We zijn de natuur en we mogen meer vertrouwen op de natuurlijkheid van bevallen. Klik om te Tweeten

“We zijn de natuur”, stellen Nienke en Christine, “en we mogen meer vertrouwen op de natuurlijkheid van bevallen.” Het rendement van een ‘healing environment’ reikt daarbij verder dan alleen de geboorte. Naast de sociale impact op alle betrokkenen is er welzijnswinst voor de samenleving als gemeenschap. Het aantal bevallingen in het ziekenhuis zal dalen, wat een flinke kostenbesparing betekent, ook op de lange termijn. Een kansrijke start draagt bij aan de gezondheid van het kind en de samenleving waarin het opgroeit, leeft en zal werken.  

Dit raakt bij mij ook persoonlijk een gevoelige snaar. De eerste 1000 dagen in mijn levenscyclus waren voor mijn moeder zwaar. Zij weet uit ervaring wat een postpartum depressie is en hoe hulpeloos je je kunt voelen met een huilbaby die niet wil drinken. Door de liefde in dit project is het gelukt om ook deze kwetsbare periode in onze levens te helen. Mijn wens is dat meer mensen met mij het initiatief van Nienke en Christine een warm hart zullen toedragen. 

Marie-Louise Gasseling

Deelgever aan project Ecologisch Geboortethuis

Wij nodigen je uit om het complete boek te lezen om zo ook andere initiatieven te leren kennen die net als wij de koestering van de Aarde centraal zetten.
Meer over Ubuntu en het boek via Stichting Ubuntu Nederland.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.16.1″ custom_padding=”60px||30px|” prev_background_color=”#000000″][et_pb_row custom_padding=”0px|30px|0px|30px” parallax_method_1=”off” _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;”][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][et_pb_divider _builder_version=”3.16.1″ show_divider=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row custom_padding=”60px|||” parallax_method_1=”off” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur:Marie Louise Gasselink” name=”Auteur: Marie Louise Gasselink” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/1-6.png” _builder_version=”3.16.1″]

Marie Louise Gasseling is als deelgever betrokken bij het ‘bouw en project team de Geboortenis’

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]