Sandra Bolte

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Sandra Bolte is moeder van twee puberzoons en werkt al zo’n 25 jaar in het onderwijs. Sinds 2012 heeft ze een eigen praktijk voor kinder- en jeugdtherapie en kindercoaching. Daarnaast werkt ze nog twee dagen in de week als leerkracht. Voor alles wat ze doet en biedt gebruikt ze de Mayakalender als inspiratiebron en richtlijn. Wij gingen in gesprek met Sandra over haar eigen praktijk en over haar visie op De Geboortenis.

“Binnen mijn praktijk ben ik me gaan toespitsen op de ouders, en bij het kind op de identiteit: wie ben je nu werkelijk? Daarvoor gebruik ik de Mayakalender, waar ik vanaf 2013 een passie voor heb gekregen. Iets later, in 2014, ben ik zelf ook kinderproducten gaan ontwikkelen. Met deze hulpmiddelen kunnen kinderen nog veel meer gehoord en gezien worden vanuit hun kern, precies wat ze nodig hebben. Het IK-KOMPAS is een boekje dat vanuit de Maya-kalender en de geboortedatum van het kind is geschreven. Het kind kan in dat boekje terugvinden wat zijn of haar kernkwaliteit is, zijn creatiekracht, zijn levensthema en bedoeling. Hij ontdekt welke talenten als potentieel in hem aanwezig zijn, wat tot bloei wil komen. En hoe hij hierin vanuit verschillende hulpbronnen ondersteund wordt, om zo balans te vinden. Later heb ik ook een prenten-leerboek geschreven en kaartensetjes ontwikkeld. Allemaal bedoeld om de natuurlijke ontwikkeling van kinderen te stimuleren en hun in verbinding met hun kern te laten leven.

Wat ik binnen de praktijk merkte, is dat veel ouders nieuwsgierig werden naar de werking van het IK-KOMPAS bij hun kind. Ze herkenden zich er zelf ook in, en vroegen steeds vaker: ‘kun je dat ook niet voor mij maken?’ En zo ging ik meer en meer IK-KOMPASSEN aan volwassenen verkopen. Hieruit is het Innerlijk Kompas voor volwassenen ontstaan. In combi met het IK-KOMPAS geeft dit binnen een gezin veel inzicht over waarom ze bij elkaar zijn en wat daarachter de grotere betekenis is. Dit brengt acceptatie en ruimte.”

Hoe ga jij precies te werk daarin?

“Eerst bestond mijn coaching eigenlijk alleen uit losse sessies met jonge kinderen. Ik richt me dan vooral op speltherapie en creatieve therapie, gecombineerd met systemisch werken. Inmiddels komen er ook meer pubers en volwassenen en geef ik ook lezingen, workshops en trainingen. Dit begon ongeveer twee jaar geleden, toen ik me er steeds meer bewust van werd dat ik het heel erg leuk vind om met volwassenen bezig te zijn. Ik maak ze bewust van het rolmodel dat zij zijn voor hun kinderen. Alles wat zij bij zichzelf kunnen helen, alle groeistappen die zij zelf kunnen zetten, dat werkt indirect door op de kinderen. Zo bereik je met elkaar gezinsgeluk. Ik zit dan eigenlijk iets meer op een preventief level: ik coach de ouders wanneer ze (kleine) opvoedvragen hebben en zie de kinderen minder dan voorheen. Bij pubers ga ik in overleg in hoeverre ze zelf ook begeleidingsgesprekken willen hebben. In elk begeleidingstraject verbind ik de spirituele, fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling met elkaar. Voor de spirituele ontwikkeling gebruik ik dus de kompassen uit de Maya-kalender.” 

Hoe voelen jouw klanten, deze kinderen en ouders, zich nadat ze jouw hulp en begeleiding hebben ontvangen?

“Het gaat vooral om een stuk bewustwording en mindset. De mensen die bij mij komen, of dat nu kinderen of ouders zijn, krijgen meer inzicht en ontdekken dat ze al ‘heel’ zijn. Dat alles wat er is, ook precies is wat oké is. Dat brengt veel AHA momenten. Er ontstaat acceptatie op dat wat zich in het NU afspeelt en doordat ze zich er minder mee identificeren, ontstaat er ruimte met nieuwe keuzevrijheid. Ik merk aan mijn klanten hoe verrast ze zijn wanneer ze vanuit het proces dat ontstaat, ervaren dat hun leven een andere wending krijgt. Dat ze zich niet langer meer vooral op de ander richten, maar zelf ‘naar binnen’ gaan en zich minder afvragen: ‘Wat wil ik van het leven?’ Maar ‘Wat wil het leven van mij?’ Dit brengt zoveel rust en vertrouwen. Vanuit een positieve en vernieuwde mindset worden ze zelf meer stuurman van hun gezin en leven.”

Hoe ben jij terechtgekomen bij De Geboortenis, en waarom past jouw visie zo goed bij die van de stichting?

“Ik heb bestuurslid Christine Derksen ontmoet tijdens een dagtraining van Servant-Leadership en daar is een mailcontact uit ontstaan. Ik werd geïnspireerd door het idee van De Geboortenis en de manier waarop ze dat vorm wilden geven. Dat matcht eigenlijk precies met mij en hoe ik te werk ga vanuit het IK-KOMPAS. Ik zie daar ook wel een soort samenwerking in, wellicht voor de toekomst. Want hoe gaaf zou het zijn als moeders, die net bevallen zijn, zo’n IK-KOMPAS krijgen, en direct inzicht krijgen in de zielsbedoeling voor hun kindje? Òf, dat ik vooraf, wanneer de kinderwens er is, al met de vader en/of moeder kan kijken naar hun Innerlijk Kompas en zo al oude overtuigingen en emoties/blokkades kan opruimen waardoor dit niet (onbewust) doorgegeven hoeft te worden aan het kind?

Bij De Geboortenis vind ik de gelijkgestemden met wiek ik verbinding voel. Het stroomt dan en dat vind ik gewoon super fijn. Hier in Overijssel, waar ik woon, heb ik dat trouwens wat minder. Ik merk dat ze in deze regio toch nog meer traditioneel denkend zijn op sommige vlakken. Bij De Geboortenis past mijn visie gelukkig heel goed. De natuurlijke ontwikkeling, die zachtheid, het in verbinding gaan met de moeder, vertrouwen op de stappen van zo’n natuurlijk bevallingsproces… De gedachte daarachter past precies bij hoe ik werk, en hoe ik ook omga met moeders [ouders] en kinderen. Daar vinden we elkaar heel erg in. Die visie op het moeder of ouder zijn, leven geven en leven uitdragen.”

Welke toekomstdroom heb jij voor je praktijk, en hoe zie jij daarin de samenwerking met de Geboortenis?

‘A father said to his son: ‘be careful where you walk.’ The son responded: ‘You be careful, I walk in your footsteps.’

“In november 2018 ben ik gecertificeerd in Servant Leadership. Deze leiderschapsvorm integreer ik nu,naast de Maya-kalender, in de workshops en trainingen die ik geef. Ik richt me daarbij op het gezin. Hoe geef je vorm en leiding aan je gezin waarbij je dienend bent naar de ander maar ook naar jezelf? Hoe bekrachtig je elkaar? Hoe voed je op vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid? Zonder straffen of belonen, maar wel met grenzen en kaders. Wat vraagt dit van jou? In hoeverre durf jij los te laten en hoe doe je dat dan? [bctt tweet=”Kinderen hebben het nodig voor vol te worden aangezien, zonder dat ouders daarbij in macht of onmacht  schieten. Ze hebben erkenning nodig, ruimte, fouten mogen maken en toch in verbinding en dialoog blijven.” username=”geboortenis”]Kinderen hebben het nodig voor vol te worden aangezien, zonder dat ouders daarbij in macht of onmacht  schieten. Ze hebben erkenning nodig, ruimte, fouten mogen maken en toch in verbinding en dialoog blijven. Hoe je dat doet, leer ik in het Innerlijk Kompas Programma en de Gezinsgeluk Opleiding (die in ontwikkeling is). Ik zou het supergaaf vinden om dit op de locatie van de Geboortenis aan te kunnen bieden. Wellicht gecombineerd met individuele coachingssessies vanuit de Innerlijke Kompassen.

Website PUUR therapie en coaching: http://www.puurtherapie.nl/

Website Tzolkind: https://www.tzolkind.nl/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *