Marieke en Frank

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Frank en Marieke Schagen-van Houts zijn getrouwd, ouders van twee meisjes en hebben bijna tien jaar geleden hun onderneming Harteklank opgericht. Dit begon als een muziekcentrum in het voorhuis van een sfeervol monumentaal pand in Dieren, en verhuisde met hen mee naar Zutphen. Harteklank biedt een unieke combinatie van muziek en yoga aan kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders, als ‘een luisterruimte onderweg’.

Marieke: “Ik ben nu ruim 15 jaar als muziektherapeute aan het werk. Mijn primaire doelgroep bestaat uit kinderen, jongeren en (aanstaande) moeders, maar ik geef bijvoorbeeld ook ouder-kind begeleiding. Ik heb me verder verdiept in het aanbieden van muziek tijdens de zwangerschap en bij vroeggeboren kinderen. Mijn specialisatie is gezonde hechting en traumabehandeling.
Ons aanbod is veelzijdig; we geven concerten, muziektherapie en yoga, ook zijn mensen welkom als ze al spelend of zingend willen leren improviseren of kunnen ze terecht bij Frank’s gitaarwerkplaats. We hebben een unieke combinatie van yoga en muziek(meditatie) ontwikkeld; deelnemers ervaren aan den lijve de hart openende en weldadige werking van beiden. Er klinkt live muziek, die mee ademt met de oefeningen en meditatiemomenten. Tijdens de rustposities loop ik rond en geef persoonlijk aandacht door instrumenten op het lichaam aan te spelen. De resonantie van de klanken brengt een diepe ontspanning en verstilling teweeg.

Daarnaast zijn we allebei werkzaam als musici. We geven optredens in binnen- en buitenland;
Frank met zijn soloprogramma van ‘Klausing’ en samen als muzikaal duo ‘Emunah’. Dit is een klank afkomstig uit het Hebreeuws/ Aramees, wat de betekenis draagt van ‘overgave in vertrouwen’. Het symboliseert de manier waarop we met elkaar musiceren. Onze muziek is een versmelting van eigen compositie en improvisatie, vanuit een verfijnde afstemming op elkaar en het publiek komt de muziek tot leven; degenen die aanwezig zijn klinken als het ware mee tijdens de concerten. Dit maakt ze niet alleen luisteraars, maar ook deelgenoten.”

Frank: “We hebben elkaar 17 jaar geleden leren kennen tijdens de opleiding Muziektherapie. Ons eerste samenzijn was een muzikale uitwisseling; we speelden een aaneenrijging van muzikale improvisaties. Het delen van muziek schonk ons de gelegenheid om naast en met elkaar te groeien en te rijpen. Door de jaren heen hebben we in uiteenlopende settingen concerten, workshops en trainingen gestalte mogen geven. Binnen Harteklank geef ik nu o.a. gitaarles en yogales. Waarbij ik ook iedere week een mannengroep leid.

Hoe zouden jullie je werkwijze omschrijven?

Marieke: “Ik geloof dat het bijzondere van onze werkwijze is dat we mensen kunnen blijven volgen. Vanaf de prille zwangerschap, tot de geboorte, de eerste levensjaren tot aan de jongvolwassenheid. We groeien mee met een gezin, en zij kunnen ons steeds vinden wanneer zich weer een ontwikkelingsvraag aandient. Dat vind ik heel waardevol. [bctt tweet=”Muziek is één van de eerste dingen die een kindje in de buik kan waarnemen, en deze herinneringen zullen altijd in dit kind aanwezig zijn.” username=”geboortenis”]Muziek is één van de eerste dingen die een kindje in de buik kan waarnemen, en deze herinneringen zullen altijd in dit kind aanwezig zijn.

We zijn en werken al vele jaren samen, waardoor we elkaar door en door kennen en op verschillende niveaus goed op elkaar zijn ingespeeld. Onze ervaring, ook als vader en moeder, komt terug in ons muzikale repertoire en in de wijze waarop we mensen benaderen. Zelfs als we een tijdje niet hebben kunnen repeteren, en we hebben weer eens een avond vrij hiervoor, dan is de muziek verder gerijpt. Muziek beleef ik als het spoor en de getuige van wat je met elkaar in je leven leeft, aangaat, en ontdekt. Dat ontmoeten we in de muziek die we zelf als musici scheppen en hoe deze ontvangen wordt, maar ook in de manier waarop we steeds genuanceerder, gerichter en intuïtiever op weg gaan met de mensen die zich aan ons toevertrouwen.

Wat bij ons centraal staat is dat we zowel de luisterende, ontvangende kant als de actieve, expressieve kant aanreiken. Met een rijk spectrum aan hoogwaardige instrumenten, waarbij ik voor zwangere vrouwen en pasgeborenen beschik over instrumenten die speciaal voor baby’s in en buiten de buik zijn ontwikkeld, in samenwerking met instrumentbouwers. Ik ben gespecialiseerd in klankkwaliteit en de helende werking van muziek, dit pas ik heel bewust toe. De keuze voor een specifieke klankkleur, de stemming, speelwijze en resonantie, dit alles speelt hierin een belangrijke rol. Ik werk met toegankelijk bespeelbare instrumenten voor samenspel, hierdoor kunnen cliënten al vrij snel in de muzikale beleving stappen. Ook laat ik klanken op en rondom het lichaam ervaren. Muziek heeft een sterke uitwerking en kan diep doorwerken tot op orgaanniveau.”

Welk doel bereiken jullie klanten door bij jullie te komen? Wat betekent het voor ze?

Marieke: “Ik geloof dat dat heel divers is, maar het eerste wat in me op komt is verbinden. Met zichzelf, hun eigen lichaam en met wat er hier en nu leeft. Muziek maakt dat je weer opnieuw gaat resoneren met jezelf.”

Frank: “We geven ze ruimte om te doorvoelen. Ruimte om er even echt te zijn, ook als er dingen passeren die misschien lastig zijn. Muziek geeft je dan de kans om hier bij te blijven en er niet voor weg te lopen. Wat steeds in de schaduw heeft gestaan, mag er gewoon zijn.”

Marieke: “[bctt tweet=”Wat ik mooi vind, vooral bij het gezamenlijk muziek maken, is de speelsheid die daarin schuilt. Mensen gaan uit hun hoofd, laten de controle en het harde werken los.” username=”geboortenis”]Wat ik mooi vind, vooral bij het gezamenlijk muziek maken, is de speelsheid die daarin schuilt. Mensen gaan uit hun hoofd, laten de controle en het harde werken los. Ze hebben vaak zelf niet in de gaten wat er gebeurd, maar ineens zakken ze een niveau dieper, zo bevrijdend.

Dat geldt ook voor kinderen. Die hebben geen last van de remmende aanname van ‘er is iets mis met mij en ik moet nu aan het werk’, maar ze stappen gewoon in en merken dan ‘hé, hier ben ik goed in en ik dit geeft me energie.’ Daarop ga je verder bouwen, en dat gevoel ondersteunen. Want deze groeiende eigenwaarde hebben ze nodig om uitdagingen aan te gaan, eerste in veilige setting binnen de muziektherapie, en vervolgens in hun dagelijks leven. Muziek is in het moment, wat het uitnodigend maakt om je ermee te verbinden. Gaandeweg beweeg je met kinderen toe naar het ontwikkelen van een eigen compositie of gezamenlijke improvisatie op een instrument waar ze van houden, of je leert ze om zelf een lied te schrijven en spelen voor iemand die belangrijk voor ze is.

Een dierbaar gevolg is dat ouders hun kind vaak op een andere wijze gaan zien en beleven. Ze leren hun eigen gewoontepatronen kennen en ontdekken een vrijere verbinding in interactie met hun kind. Wat je in het dagelijks leven tegenkomt, ontmoet je ook binnen de muziek. Dit maakt muziektherapie zo werkzaam; spelenderwijs te mogen leren, van en met elkaar.

Bij de begeleiding van volwassenen ligt de focus niet op de problematiek maar op genieten, in ontmoeting met zichzelf en de ander. Als je je welkom voelt, geeft het je moed om te zijn met wat er is. Muziek beleven van binnenuit geeft je gevoel voor de weg die je wilt bewandelen als mens en als ouder, of welke stappen je innerlijk nog wilt zetten voor je kindje er is. Zo kun je bewust doorleven en achter je laten wat tot het verleden behoord, en iets doorbreken wat al van generatie op generatie is doorgegeven.”

Hoe past jullie visie binnen die van de Geboortenis?

Marieke: “Wij hebben de zegen gehad dat we onze kinderen hebben mogen ontvangen in een met liefde gevuld thuis. Ik realiseer me heel goed dat dat de basis is voor een gezond, vitaal en gelukkig leven. Als muziektherapeute zie ik hoe ingrijpend en verstorend het is voor kinderen als deze gezonde hechting en basis, deze landing op aarde, niet goed verloopt. Doordat dit fundamentele gevoel van veiligheid ontbreekt, vergt het zoveel van ze om op een punt te komen van ‘ik mag hier zijn, ik kan me zonder terughouding uiten en verbinden met het leven’. Als moeder beleef ik ook de schoonheid van kind kunnen zijn; ik zie hoe vrij mijn dochters zich bewegen en hoe heerlijk het is om de kans te krijgen dat ten volle tot expressie te brengen. ‘Laat maar zien wie je bent, vertel het maar, leef naar je eigen bestemming. Deze kans wens ik ieder opgroeiend kind, ieder gezin toe’. ”

Frank: “Onze werkwijze past goed bij de identiteit van De Geboortenis. Liefdevol contact staat centraal. Er wordt niet in bepaalde formats gedoken, maar juist verbinding gemaakt met wat er is en wat er werkelijk speelt bij iemand. Je intentie is om diegene te helpen zoeken naar wat hij of zij echt wil, en dat spreekt mij aan.”

Wat heeft het lidmaatschap van De Geboortenis jou tot nu toe gebracht?

Marieke: “We hebben door de jaren heen al meerdere keren onze muziek mogen schenken tijdens georganiseerde bijeenkomsten. In gedeelde aandacht samen te zijn, elkaar te ontmoeten, heb ik altijd als waardevol ervaren. Volop gelegenheid om vanuit je eigen passie te delen en met elkaar in gesprek gaan, kennis en kunde uit te wisselen, en samen te bouwen aan een droom. Zeker in het begin hielp het mij ook om mijzelf te profileren: ‘hoe maak ik nu die vertaalslag, zodat het inzichtelijk wordt wat ik doe?’.

We zijn heel dankbaar voor de rol die we iedere keer toebedeeld krijgen. Zo mochten we bijvoorbeeld gestalte geven aan onze wens om muzikaal bij te dragen en toe te werken naar de foto expositie van fotografe/journaliste Lieve Blancquaert. Op basis van indrukwekkende beelden en interviews gebundeld in haar boek ‘Birth day’, haar getuige zijn rond geboorten over de hele wereld, hebben wij een compositie gemaakt waarin we universele gezichten van ouderschap verklankten. Het werd een bijzondere samenwerking. Toen onze muziek geklonken had tijdens de opening van haar expositie in de Walburgiskerk in Zutphen, deelde Lieve met me dat bij het beluisteren van onze muziek de beelden van haar reis aan haar voorbijtrokken. Dat ze ons dit hebben toevertrouwd, was een groots geschenk.

Deze mooie gemeenschap van mensen, het hart van de Geboortenis, zegt als het ware als een moeder tot haar kindje: ‘Welkom, groei maar uit tot wie je wilt zijn.’
Ze zien onze kwaliteiten, ervaren de rijkdom en de kracht van de manier waarop we ons werk, onze muziek, de wereld in brengen. En ze schenken ons van harte de gelegenheid om het uit te dragen.”

Welke toekomstdroom hebben jullie voor de praktijk? En hoe zien jullie de samenwerking met de Geboortenis daarin?

Marieke: “Ik wens dat we diegenen mogen bereiken voor wie het bestemd is, dat we elkaar zullen ontmoeten op de juiste tijd. Ik geloof echt dat het zo werkt. En de ontwikkeling van de Geboortenis, dat zie ik als een bloeiende toekomst voor me. Dat je samen in één gebouw, in één gedragen ruimte, aan het werk bent. En dat je elkaar daarbij wederzijds voedt en spiegelt. En als er een vraag of ontwikkelingswens vanuit een moeder of een gezin binnenkomt, kun je heel gericht en specifiek de passende zorg bieden.”

Frank: “Binnen de Geboortenis ga ik straks graag aan de slag als papa-coach. Hier wil ik een bedding bieden voor hetgeen het vaderschap wakker maakt en in beweging brengt. Middels meditaties, ‘mindful moves’ en natuurlijk de muziek, is er een luisterruimte voor wat er leeft. Naast individuele begeleiding bied ik ook coaching aan groepen. Door onder elkaar te zijn als vaders ontstaat er een levendige uitwisseling. Deze uitwisseling brengt herkenning en inspiratie, wat zowel voeding als verzachting kan geven. Gaandeweg komt eenieder in aanraking met zijn eigen levensthema’s. Samen draagt de groep de aandacht voor het verdiepen van ieders vragen, verlangens en gevoelens.

Door de samenwerking binnen de Geboortenis vinden cliënten een goed afgestemd aanbod en is er breed klankbord waar vragen gehoord worden en de zorgprofessionals elkaar kunnen inspireren.”

Marieke: “Ik ben ook betrokken bij hoe het gebouw straks vorm gegeven wordt, en ik krijg dan al gelijk beelden van mooie samenwerkingsmogelijkheden. Ik zie dan bijvoorbeeld voor me dat moeder een massage ontvangt, terwijl haar kind ondertussen bij één van ons met muziek bezig is, en dat er daarna nog een gezamenlijk moment plaatsvindt met ouder en kind. Dat kan heel versterkend werken. Stress valt van ze af, en ze kunnen helemaal zichzelf zijn. En vanuit hun meest pure vorm kunnen ze elkaar dan in de ogen, in het hart kijken.”

Website: https://www.harteklank.nl/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *