Lucie Schoenmakers

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Lucie Schoenmakers is haptotherapeut en werkt samen met ouders die een kindje verwachten. Haar missie is geslaagd wanneer de aanstaande ouders kunnen zeggen dat ze de bevalling echt samen hebben gedaan. Naast de zwangerschapsbegeleiding helpt ze ook kinderen en volwassenen in haar praktijk voor haptotherapie. Lucie is zelf moeder van drie kinderen.

“Haptotherapie kwam op het juiste moment op mijn pad. Ik heb gewerkt als verpleegster, maatschappelijk werkster en in het speciaal onderwijs. Daar wilde ik echter niet mee verder, maar waarmee dan wel? Toen ik in een wachtkamer een folder over de opleiding haptotherapie zag, wist ik het: Dit is wat ik wil! Al na twee weken zat ik op de opleiding.

Een prachtig onderdeel van mijn vak vind ik de haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Dat had ik zelf graag gewild tijdens mijn eigen zwangerschappen. Jonge mensen die een kindje verwachten en tijdens de begeleiding een enorme dosis zelfvertrouwen krijgen; ik kom echt met een glimlach thuis en die gaat niet meer van mijn gezicht.

Waar help jij jouw cliënten mee?

Als haptotherapeut kijk ik naar de balans tussen jouw denken, voelen en handelen. Dit gaat zowel in gesprek en door middel van aanraking op de behandeltafel, als via oefeningen. Iemand krijgt meer zicht op hoe hij/zij dingen in het dagelijks leven doet en hoe het ook anders zou kunnen. We gaan samen op zoek naar antwoorden. Hoe meer iemand zelf tot inzicht en antwoorden komt, hoe meer het beklijft.

[bctt tweet=”Als haptotherapeut kijk ik naar de balans tussen jouw denken, voelen en handelen.” via=”no”]

Wat houdt haptonomische zwangerschapsbegeleiding in?

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding doe je, als het even kan, samen met je partner of met degene die straks bij de bevalling zal zijn. Hoe ga je samen zo optimaal mogelijk de bevalling in? We maken bewust contact met het kindje in de buik. De band die daardoor ontstaat, is helpend om als ouders straks aan de slag te gaan. Het bevordert én de affectieve relatie tussen de aanstaande ouders én die met het kind zodat al vóór de geboorte de hechting tussen ouders en kind gestimuleerd wordt.

Tijdens de zwangerschapsbegeleiding leert de zwangere te luisteren naar de signalen van haar lichaam. De ouders gaan contact maken met het kindje in de buik. We proberen verschillende bevallingshoudingen uit en kijken welke het beste bij hen past. Wanneer de zwangere bang is voor de pijn, leert ze het verschil tussen verkrampen en verzachten door naar de pijn toe te voelen. De partner leert op welke signalen hij kan letten en leert hoe hij haar bij het bevallingsproces kan begeleiden. Hiermee probeer ik te bewerkstelligen dat de partner zich niet machteloos voelt tijdens de bevalling, maar juist weet wat hij/zij kan doen om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Vrouwen leren hun eigen kracht kennen en zeggen achteraf vaak: “Ik wist niet dat ik zo sterk was”.

Sommige ouderparen omschrijven de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ook wel als quality-time in hun drukke bestaan.

Wat spreekt jou zo aan in de Geboortenis?

De Geboortenis is een plek voor vrouwen waar ze een keuze hebben in hoe ze zich kunnen voorbereiden op de bevalling. Bij de Geboortenis zijn zoveel kwaliteiten en verschillende disciplines aanwezig die hetzelfde doel dienen. Het is maar net wat jou het meest aanspreekt.

Wat heeft de Geboortenis jou tot nu toe gebracht?

“We zijn met een grotere groep collega’s die allemaal op een andere manier werken met hetzelfde doel voor ogen. Iedereen met zijn of haar eigen kwaliteit. We weten van elkaar hoe we werken en kunnen daardoor ook gericht doorverwijzen als dat nodig mocht zijn. Dat maakt het waardevol om met elkaar samen te werken.”

Welke toekomstdroom heb je voor jouw praktijk?

“Dat mijn praktijk voor minstens 50% uit klanten voor zwangerschapsbegeleiding bestaat. Haptotherapeuten presenteren zich niet zo snel naar buiten, waardoor haptonomie niet zo op de kaart staat maar we hebben echt goud in handen en zoveel moois te bieden. Het is, voor zover ik weet, de enige begeleiding waarin de partner zo intensief betrokken is. Dat wil zeggen dat de partner (of degene die bij de geboorte zal zijn) steeds actief bij de begeleiding aanwezig is.

Website: www.haptotherapie-lucieschoenmakers.nl

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *