Ik had geen zin in seks na de bevalling en blijk nu gestoord te zijn!

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Afgelopen vrijdag kreeg ik een Australisch onderzoek binnen gedaan onder 325 bevallen vrouwen met als doel het in kaart brengen van hoe vaak seksueel disfunctioneren bij vrouwen in het eerste jaar na de geboorte voorkomt. De onderzoekers nodigden vrouwen uit die minder dan een jaar geleden bevielen.

Van alle vrouwen ervaart 64,3% seksueel disfunctioneren tijdens het eerste jaar na de geboorte en 70,5% ervaart seksuele ontevredenheid (bron). De meest voorkomende vormen van seksueel disfunctioneren zijn verminderd verlangen naar seksualiteit (81,4%), problemen met orgasme (53,5%) en opgewonden raken (52,3%). Beïnvloedende factoren van dit disfunctioneren zijn een lage seksfrequentie (minder dan één keer per veertien dagen), niet de initiator zijn van seks binnen de relatie, laat hervatten van seks na de geboorte (negen weken postpartum of later), de eerste vijf maanden na de geboorte, primigraviditeit, depressie en ontevredenheid met de relatie.

shutterstock_277375232De onderzoekers stellen dat seksuele gezondheid een belangrijk onderdeel is van kwaliteit van leven en concluderen dat deze kwaliteit onder druk staat in de eerste periode na de geboorte. Ze adviseren dan ook om eventuele seksuele problemen in de periode rondom de geboorte te bespreken.

Sorry hoor maar, mag ik even…. en ja ik voel me persoonlijk aangesproken.

Afwijkend of normaal?

Ten eerste vraag ik me af waarom de resultaten zo kort door de bocht geformuleerd worden. Ik vind het kwalijk dat je als disfunctioneel wordt bestempeld alsof we een gemiddelde na zouden moeten streven en ieder afwijken daarvan ons gestoord zou maken. Hier voelt een moeder zich vast veel beter door…. Bovendien vraag ik me af of de onderzoekers ooit nagedacht hebben over het feit dat moeders na de bevalling misschien iets anders aan hun hoofd hebben dan seks? Zoals bijvoorbeeld, emotioneel en fysiek herstellen van de bevalling, wennen aan de nieuwe gezinssituatie en het gebrek aan fatsoenlijke slaap?

Misschien is het wel heeeeeel normaal om iets minder zin in seks te hebben? Wellicht heeft de natuur dat zo wel bedoeld en maken we onszelf gek door te verwachten dat ons leven net zo glamoureus zou moeten zijn als vóór de zwangerschap. Vanuit de evolutiepsychologie bekeken is het namelijk heel normaal dat we eerst veel meer gericht zijn op seks in kader van reproductie en zodra we daarin geslaagd zijn, ja we hebben onszelf succesvol gereproduceerd, tijdelijk minder behoefte hebben aan reproduceren. Je reproductiewerkje in leven houden kost namelijk ook best veel energie ;).

Belang van seks binnen de relatie

Ten tweede vind ik het persoonlijk toch erg triest als we binnen een relatie alleen maar tevreden zouden kunnen zijn als we voldoende seks hebben. Naar mijn mening zijn er vele vormen van intimiteit en is seks daar slechts één van. Mogelijk dat mannen en vrouwen dit ook anders beleven aangezien de mannen niet hoeven te herstellen van de bevalling en geen borstvoeding geven.

Daarom zou ik ook zeggen, je bent absoluut niet gestoord als je geen zin hebt in seks!

Wel is het van te voren bespreken wat jullie verwachtingen zijn t.a.v. seks in het bijzonder, maar ook hoe jullie eventueel minder seks kunnen opvangen binnen de relatie door toch voldoende momenten voor intiem samenzijn te creëren.

De tijd voor elkaar hebben, al is het maar één avond per week, elkaar in de ogen kijken en eerlijk naar elkaar durven zijn hoe jullie je relatie en het nieuwe gezinnetje ervaren, en aangeven waar jij behoefte aan hebt, is vaak al heel verhelderend. Deze verwachtingen en behoeftes met elkaar uitwisselen schept de voorwaarden om weer met elkaar op één lijn te zitten en echt even contact met elkaar te hebben. Spannend dat wel, want misschien is jouw behoefte dus inderdaad anders dan die van hem.

Survivallijstje voor na de bevalling!

Samen iets doen waar jullie beide plezier aan beleven is vaak de kunst. Maak een survivallijstje met dingen die jullie leuk vinden en makkelijk kunnen doen in die avonden dat jullie bij elkaar zijn. Dit geeft je soms net even die inspiratie die je nodig hebt. Ook is het van belang dat jullie al van te voren afstemmen hoe jullie tot een besluit komen, doen jullie om en om wie mag kiezen? Of komen jullie gezamenlijk tot een compromis? Dat van te voren helder hebben scheelt al een hoop gekibbel.

Voorbeelden van activiteiten zijn: koken, dansen, muziek luisteren, wandeling maken, masseren, uit eten, etc.

Veel plezier in het samenstellen van jullie lijstje!

Ps heb jij een reactie, vraag of tip, we horen het graag en delen is fijn want we willen voorkomen dat vrouwen zich schuldig gaan voelen als ze minder zin in seks hebben.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *