Healthy Birth, Healthy Earth deel 2

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Vervolg op Deel 1 van het verslag van mijn reis naar de conferentie Healthy Birth, Healthy Earth in Findhorn, 3-9 september 2016.

Het is onmogelijk om alles te vertellen, maar hier een impressie van verschillende lezingen:

Heal Thy Birth, Heal Thy Earth

Binnie Dansby maakt ons erop attent dat je de titel ook zo kan lezen. Waarmee aandacht komt voor hoe wij vanuit het perspectief van onze eigen herinneringen en ervaringen in de zorg rondom geboorte staan.
Zij spreekt over hoe ons beeld van relaties al gevormd wordt in de baarmoeder. De manier waarop wij in relatie tot de ander staan wordt bepaald door hoe veilig wij ons voelen in onszelf. Wij zijn ten diepste innocent.
Zij práát niet alleen over veiligheid, maar belichaamt die ook.
“Make peace with being physical”.

“We hebben oefening nodig. Communities waar mensen samenkomen, samen ademen, samen naar het diepst van hun wezen gaan, samen blijven en samen projecten doen”.

6f99a16f-cea6-44de-bf81-d08cc177798c

 

 

 

 

Robin Lim

Ibu Robin Lim opent haar lezing als barende vrouw 🙂
De toon is gezet. Intiem, vol humor, eenvoudig, kwetsbaar…
Ik heb Robin al eens ontmoet via Skype na de filmvoorstelling van “Guerrilla Midwife” tijdens Zutphen Bevalt. Via het grote scherm in het Luxor Theater met haar praten was al een hele belevenis. Nu ontmoet ik haar in het echt en lijkt het of ik haar altijd al gekend heb.
Zij vertelt ons dat de placenta het lichaam is van onze beschermengel.
Zij wijst op de waarde en wijsheid van de placenta.
Ik word geconfronteerd met mijn eigen geschiedenis en de geboorte van Manuel.
Wetende dat de placenta veel waard was, is die toch beland bij het afval van het ziekenhuis. Te moe en overdonderd om haar op te eisen.

Ik neem me heilig voor om de “Lotusgeboorte” , waarbij de navelstreng minimaal 3 uur ongemoeid gelaten wordt en de pasgeboren baby dus verbonden blijft met de placenta, nooit meer onbesproken te laten bij de mensen die ik als doula begeleid.

20160907_112043

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michel Odent:

Een prachtig mens van 86 jaar. Nog voordat hij een woord gesproken krijgt hij een staande ovatie.

20160906_153827

De plannen voor het symposium worden gesmeed

 

En hoe bijzonder is het dan dat hij heeft toegestemd om te spreken op ons symposium van volgend jaar.
Die we speciaal voor hem een week verschoven hebben naar 23 juni.
Op zaterdag 24 juni geeft hij dan een Masterclass “Nuggets of Wisdom”

 

 

“We hebben de grenzen bereikt van de beheersing van de natuur. Op alle grote conferenties in deze tijd, of het nu over klimaat, vervuiling van de aarde gaat of over geboorte, overal komen we tot de conclusie dat we een andere richting moeten kiezen”.

Sinds vele jaren herinnert hij de wereld eraan dat we bij geboorte de natuur haar eigen gang kunnen laten gaan. Het lichaam van de moeder weet….laat haar zoveel mogelijk met rust. Gevoel van ontspanning veiligheid is essentieel voor een natuurlijke geboorte.
“De sterk ontwikkelde neocortex kan een handicap zijn in het fysiologische proces van geboorte”.
Mooi om te zien hoe genuanceerd hij zich uitdrukt.

Elena Tonetti:

vertelt en laat ons ervaren hoe het is om vanuit een innerlijke spiraal te bewegen.
Ik voel hoe ik land in mijn bekken. En hoe fijn het is om te durven verbinden met mijn eigen sensualiteit. Is dat niet juist ook zo’n basale energie tijdens geboorte.

Elena houdt een prachtige speech. Over hoe we een ander beeld van gezonde(“wholesome”), veilige en waardige geboorte kunnen creëren en onderwijzen.
Complicaties rondom de geboorte hebben in haar ogen meestal een emotionele oorsprong en zijn dus te voorkomen.
Door op liefde te focussen kunnen we onze trauma’s helen.

“Healing is in recovery of our true identity as Embodied Spirits, who came to this planet to love, play, grow gardens, dance, sing, swim with dolphins, and raise our children to be an integral part of the eco-system of the Earth.”

De hele speech is te vinden op haar website: Elena Tonetti Speech

14225470_10154676959059063_1835937986446790385_n

Ook de wolken spiralen die avond mee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angelina Martinez- Miranda:

Zij geeft een workshop over het Rebozo Sluitingsritueel. Ik heb dit ritueel jaren geleden in Frankrijk geleerd en geef hier af en toe een workshop over.
En wil graag mijn kennis verdiepen.
Al snel blijkt dit een gevoelig onderwerp.
Er is spanning over het feit dat westerse vrouwen onderwijzen over hun tradities.
Ik voel de onderliggende pijn van eeuwenoude onderdrukking.
Het raakt me, ik voel me niet gezien in mijn oprechte intentie, maar blijf zoeken naar de hartsverbinding “somos hermanas” (we zijn zusters). En voel me meer dan bereid om nog uitdrukkelijker eer en recht te doen aan deze vrouwen die nog zoveel dichter bij hun oerkennis staan en bereid zijn deze met ons te delen.
Uiteindelijk overbruggen we het conflict en vinden we het licht achter de schaduw, zingen samen een lied dat ik ooit in Bolivia leerde en omhelzen elkaar, wetende dat we in verbinding sterker zijn…..

 

14344973_10154676959679063_1175277079992093324_n

 

Ramiro Romero

Ramiro Romero is traditioneel vroedmens in Colombia en spreekt over het volgen van de roep om een gezonde aarde en mensheid. “Als er goed voor een kind gezorgd wordt kan het zijn eigen lied zingen in deze wereld”. Hij komt als gast, maar er wordt een extra lezing ingelast, omdat iedereen voelt, hier spreekt een mens die nog heel dicht bij de oorsprong staat van leven en geboorte. Hij heeft zoveel wijsheid te delen.

Inspirerend dat tijdens de hele conferentie zoveel oude kennis vanuit verschillende tradities gedeeld wordt.

Ray Castellino

Wat mij van zijn lezing vooral bijblijft is de aandacht voor ondersteuning van ons, “Birthkeepers”. Een benaming waar ik me helemaal in kan vinden. En wat zoveel meer inhoudt dan geboortezorg professional…..

14322305_10154676959299063_6029488390644597841_n

Robin Grille

We zijn onderdeel van een grote beweging “Kinderen bevrijdings-beweging”
“Doorway to healing is telling the truth”.
Hij raakt aan het bewustzijn van zo boven, zo beneden.
En ook hier weer die immense geruststelling: wat ik hier kom doen mag eenvoudig zijn, dicht bij mijzelf.

Lees verder in Deel 3

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.16.1″ custom_padding=”60px||30px|” prev_background_color=”#000000″][et_pb_row custom_padding=”0px|30px|0px|30px” parallax_method_1=”off” _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;”][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row custom_padding=”60px|||” parallax_method_1=”off” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *