Healthy Birth, Healthy Earth deel 1

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Healthy Birth, Healthy Earth 3-9 september 2016
door Christine Derksen

Begin september woonde ik de internationale conferentie Healthy Birth, Healthy Earth bij in Findhorn.

In de jaren tachtig las ik net als vele anderen het boek “De magische wereld van Findhorn” een leefgemeenschap in het noorden van Schotland, waar wonderen gebeurden.

Nu verwoorden zij het zo: “The Findhorn Foundation community is an experiment in conscious living, a learning centre and an ecovillage”.

Een week lang ben ik ondergedompeld in de energie van deze bijzondere plek.
Findhorn vormt een mooie bedding voor de conferentie Healthy Birth, Healthy Earth.
Zo bijzonder en tegelijkertijd zo vertrouwd en herkenbaar.

Ik ben op de conferentie voor mezelf, mijn werk als doula en als ambassadeur voor Stichting De Geboortenis.

Ik logeer in het prachtige landgoed Cluny Hill, zo’n 8 kilometer van “het park”, waar de conferentie plaatsvindt. Elke ochtend en avond worden we met een findhornbusje heen en weer gereden.

Ik voel me meteen thuis tijdens de openingsceremonie op zaterdagavond.
We beginnen met een moment stilte. In het midden staat een prachtig bloemstuk met een kaars. Later blijkt dat in alle groepsruimtes een soortgelijk bloemstuk staat. En dit is maar één van de vele creatieve uitingen die we in Findhorn tegenkomen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image _builder_version=”3.16.1″ src=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/6f99a16f-cea6-44de-bf81-d08cc177798c.jpg” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

 

 

20160907_082749
Vloer van de “Nature Sanctuary” waar elke ochtend gezongen wordt

Overal zijn kunstwerken, licht en kleur. Een oase van creativiteit en liefde.
Ergens middenin het park een omgetoverd verkeersbord: Stop worrying!

De prachtige architectuur is inspirerend voor De Geboortenis.

14088466_10206825098330486_9103871037798339434_n-kopie
De centrale hal, waar alle gemeenschappelijke bijeenkomsten plaats vinden

Ik voel een groot verlangen om mijn ervaring te delen. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten, te raken. Ik zie alsmaar die steen in het water en de cirkels die daaruit hun weg vinden. Wereldwijd….

De conferentie is een intense ervaring van verbonden zijn. “Home in Findhorn….thuis in de essentie van geboortewerk. Welkom en geliefd in wie wij zijn en ondersteund in wat wij in de wereld brengen”. Alles klopt.

Er zijn zo’n 120 mensen aanwezig vanuit de hele wereld.
Elke ochtend zijn er 2 lezingen en ‘s middags is er een programma met workshops e.d.

20160903_201245

De hele week is een aaneenschakeling van prachtige momenten van inspirerende lezingen en workshops, persoonlijke processen, herkenning van het Geboortenisveld, verbinding met Moeder Aarde, de natuur, stilte, heel veel koestering en welkom…

Er wordt door verschillende sprekers gesproken over het belang van een stevige, liefdevolle community rondom de geboorte.
Maar andersom is ook alles en iedereen doordrongen van het besef dat gezonde geboorte voorwaarde is voor een gezonde aarde en samenleving. En hoe mooi sluit dat aan bij ons:

logo_geboortenis_2014_doorzichtig_hor_rgb-klein

Wij spreken in De Geboortenis over “Healing Environment”. Ik heb het gevoel op bezoek te zijn bij mijn familie waar oudere broers en zussen een voorbeeld samenleving gecreëerd hebben. Een helende omgeving volledig geïntegreerd in het leven van alledag.

Een simpel voorbeeld: Elke maaltijd wordt bereid met voedsel uit hun eigen tuin. Vooraf wordt een kring gevormd van de koks van die dag, bewoners van Findhorn, ouderen uit een nabijgelegen dorp die komen eten en andere gasten zoals wij. Om hand in hand te danken voor het voedsel en een zegen te vragen voor de maaltijd.

De hele week is er een balans tussen leren, ontspannen, genieten en werken.
Zo krijgen we op een avond les in Skottisch dance in de balzaal van het landgoed waar ik logeer. Heerlijk plezier hebben met elkaar.
Soms een wandeling naar de zee, of gezellig met een groepje vrouwen in de hottub…

Dansen op de muziek van Hope Medford, vroedvrouw en percussionist bij Medicine for the People….. 20160909_164919

Craig begeleidt onze “homegroup”. Een groep van zo’n 12 deelnemers waarmee we deze week een paar keer samen komen in zijn huis, een “Barrelhouse”, gemaakt van whiskyvaten. De laatste dag vindt onze samenkomst plaats in de Earthlodge.
Craig woont al zo’n 40 jaar in Findhorn. Hij maakt dat we ons forever deel van Findhorn voelen.

20160909_123416

Healthy Birth, Healthy Earth.

“The job of the Birthkeepers is to pave the way for the Earthkeepers to come through. Get hooked up to the Earth Mother, connect with your intuition and trust it”, aldus Robin Lim

Er wordt zo’n andere dimensie geraakt in geboortezorg. “Wij zijn allemaal kinderen van moeder aarde”.
Het besef dat er vanuit de angst om fouten te maken, in deze tijd veel gehandeld wordt om risico’s te voorkomen.
Wat zou het al veel doen als we accepteren dat risico’s inherent zijn aan leven en ook dat de dood een natuurlijk onderdeel van het leven is.….
Wat zou het veel rust geven als we durven werken op basis van vertrouwen in het leven.

Lees verder in Deel 2

20160910_121400
STOP Worrying

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

4 comments

  1. Helel vloeiend en mooi verwoord , een rijke doorvoelde ervaring !
    Maakt me nieuwschierig , en is een bezoek waard … alles op haar tijd
    Liefs Monique

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *