Hammerfest – Het verhaal achter de foto

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Hammerfest, het noordelijkste puntje van Noorwegen. In de winter gaat er vele dagen achtereen de zon niet op of onder..het blijft donker. Rond 11 uur in de ochtend gloort het,

Welkom op mijn Netvlies
Welkom op mijn Netvlies

vele kleuren, maar geen zon boven de horizon. Alleen de sneeuw brengt nog wat licht. En de dagen zijn koud. Maar, ook hier worden kinderen geboren! In het lokale ziekenhuis is Ulla er hoofdvroedvrouw. Als hoofd van de afdeling waakt zij over de bevallingen en zegt daarover het volgende: “Zolang alles goed gaat nemen wij de beslissingen. We volgen de natuur, en nemen de tijd. We weten uit ervaring dat we het tijd moeten geven en dat de meeste complicaties zich voordoen als we de dingen overhaasten”. In het geval van Line, de moeder in de foto, was dit ook zeker het geval. “Line is ex-drugsverslaafde en alleenstaande moeder. Zij is een bloedmooie Noorse vrouw met een kind van zeker meer dan 4 kg in haar buik, zij wil niet dat iemand haar ziet wanneer zij door de hel gaat”, zo vertelt fotografe Lieve Blancquaert.

“Line ligt er iets later bij als het overwinnende leger na een veldslag, moe en suf van de geleverde inspanningen, maar met de triomf in haar ogen.”

Lieve moet wachten op de gang, samen met de gynaecoloog, terwijl Ulla de bevalling begeleidt. Het wordt een natuurlijke bevalling, zonder interventies. De gynaecoloog blijft bij Lieve op de gang stand bye, maar hoeft niet in te grijpen. Ondanks dat het een groot kind is en een zware bevalling. Na vele uren wachten zijn daar de geluiden van de pasgeborene en wordt hun wachten beloond. Line was alleen naar de kraamkliniek gekomen. Ze vertelde Lieve; “het is mijn keuze geweest om alleen te bevallen. Ik had lange tijd geen doel, maar nu heb ik een reden om te leven”. Lieve maakt deze foto even na de bevalling. Het kind heet Jonas en weegt 4650 gram. Er was een weddenschap over zijn gewicht. Lieve zat het dichtste bij met haar schatting. Zij won de weddenschap. Het moment dat Lieve bij moeder en kind wordt gelaten omschrijft zij als volgt: “Line ligt er iets later bij als het overwinnende leger na een veldslag, moe en suf van de geleverde inspanningen, maar met de triomf in haar ogen”. Ook Ulla kijkt triomfantelijk. En terecht. Zij heeft zojuist een alleenstaande moeder gecoacht naar de natuurlijke geboorte van ‘een grote blonde reus’!

Het verhaal is al verder gegaan, de foto is slechts een moment opname. 

Een moment dat raakt.

Voor mij (Nienke Stoop, arts-acupunturist en bestuurslid van De Geboortenis) spreekt er veel liefde, hoop en trots uit deze foto. In die donkere kamer, in die donkere uithoek van de wereld, staan hier drie mensen in het Licht. Moeder, Kind en Vroedvrouw. Er is hard gewerkt, door alle drie. Het is spannend geweest. En nu is er de triomf en de hoop voor dit nieuwe leven. Niet alleen een nieuw leven voor Jonas, maar ook een nieuw leven voor Line. Wat dit nieuwe leven heeft gebracht weten we niet. Het verhaal is al verder gegaan, de foto is slechts een moment opname. Een moment dat raakt.

Symposium Integrale Geboortezorg #LaatjeRaken

De geboorte van een kind raakt ons. Iedereen die bij een bevalling is geweest zal dit beamen. Het ‘beroert’ ons, raakt ons in het hart. Is het de liefde, de hoop, de kwetsbaarheid van het nieuwe leven? Is het daarom dat zoveel zorgprofessionals zich zo graag ons inzetten voor dit vak? De best mogelijke begeleiding willen bieden, in een setting die moeder en kind optimaal ondersteunt?

Op 12 juni gaan wij heel graag in gesprek hierover tijdens het Symposium Integrale Geboortezorg: #LaatJeRaken. Een mooie aanvulling op het dialoog rondom de Integrale Zorg die momenteel m.n. slechts gaat over de financiering en organisatie van de zorg.

Bijzondere sprekers (o.a. Anna Verwaal en Tessa Rooseboom) delen hun kennis en kunde over hun visie op Integrale Geboortezorg rond de bevalling. Workshops en korte momenten van bezinning bieden geboortezorg professionals een inkijk in de integrale visie van de Geboortenis. ‘Laat je Raken’ is er voor eenieder die geïnspireerd wil worden en nieuwe inzichten wil opdoen over het optimaliseren van de omstandigheden in een bevalling voor moeder, kind én zorgverlener.

De dag wordt afgesloten met een bezichtiging van Foto-Expo BIRTH DAY waar je in Dat Bolwerck o.a. de foto van Line, Jonas en Ulla kunt bewonderen! Wij nodigen je van Harte uit om naar Zutphen te komen.

Meer informatie over het symposium en voor aanmelden, klik hier!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *