Verlangen naar een baby – kinderwens en vruchtbaarheid

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Er zijn weinig thema’s die zo veel met zich mee brengen als een kinderwens die lang op zich laat wachten. Het is zelfs zo dat 22 op de 1000 vrouwen moeite heeft met zwangersperm-806391 worden en 5% van de vrouwen ongewild kinderloos blijft (bron).Toch lijkt er nog steeds veel taboe te heersen op dit onderwerp en is er relatief weinig adequate informatie en ondersteuning te vinden. En dat terwijl het in onze wereld bijna één en al over het krijgen van kinderen gaat!

Als je zwanger bent is er veel informatie en ondersteuning beschikbaar als er zich problemen voordoen, maar wat kunnen een vrouw en haar partner, naast het medische, concreet doen als ze graag een kind willen en het tot haar wanhoop niet lukt? 

Mogelijke oorzaken voor onvruchtbaarheid

Fysiek
Er zijn verschillende fysieke redenen waarom een kinderwens onvervuld kan blijven. Eén van de redenen is langdurig gebruik van de anticonceptiepil. Het is dus raadzaam om bijtijds te stoppen met hormonen als er een kinderwens ontstaat, omdat het meestal even duurt voordat de menstruatiecyclus weer normaal is. Volgens de officiële richtlijnen duurt het ongeveer negen maanden voordat je na het stoppen van de prikpil weer vruchtbaar bent. De ervaring in de praktijk is dat het tot soms wel twee jaar kan duren voordat de cyclus weer is genormaliseerd. Na het gebruik van orale anticonceptie wordt geadviseerd om minimaal 3 maanden te wachten alvorens een poging te ondernemen om zwanger te worden. Als voorbereiding op een zwangerschap is het zuiveren van het fysieke lichaam na gebruik van hormonen van groot belang.

Timing
Om je kans op zwanger worden te vergroten is het ook van belang dat je weet hoe je cyclus is en op welk moment je lichaam het meest vruchtbaar is. In het boek ‘Taking charge of your fertility’ van Toni Weschler wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je vruchtbaarheid en kans op een zwangerschap afhangt van drie factoren: het moment van ovulatie (eisprong), de mate en kwaliteit van afscheiding van de baarmoedermond (helpt de spermacellen te overleven) en de positie van je baarmoedermond (makkelijker te bereiken voor de spermacellen). Hier zelf onderzoek naar doen kan je meer in contact brengen met je eigen lichaam, maar bovendien je kans op een zwangerschap optimaliseren. Mocht het met deze methode evengoed niet lukken, dan heb je in ieder geval ook een duidelijker overzicht waar het aan zou kunnen liggen, mocht er een fysieke oorzaak zijn.

Geen fysieke aanwijsbare reden
Soms zijn er geen fysieke redenen te vinden en ga je verder zoeken. Uit een Engelse onderzoek blijkt dat vrouwen met een hoog cortilsolgehalte (stresshormoon) aanzienlijk minder vaak zwanger worden. Zo blijkt dat in de vruchtbare periode de kans op een zwangerschap 12 % lager is bij gestreste vrouwen dan bij hun meer ontspannen seksegenoten. Gevoeligheid voor stress is vaak erfelijk en wordt “overgedragen” van de ene generatie naar de andere.
Iemand kan deze gevoeligheid onbewust bij zich dragen zonder het echt zo te beleven. Vaak gaan we met zo’n hoog tempo door het leven dat er geen tijd en ruimte is om moeheid toe te laten en op tijd rust te nemen. In dat geval kan de stress zich ophopen en op langere termijn tot minder vitaliteit leiden.

Wat kan je doen om je kans op een zwanger worden te vergroten?

Medische behandeling
Als je kiest voor een hormoon-, IUI-, IWF- of Cryo-behandeling, is het belangrijk om je heel goed te laten informeren. Als je een bewuste keuze gemaakt hebt voor één van deze behandelingen, kun je er veel naast doen om deze weg te verzachten en te ondersteunen. Het gaat er om dat je zo veel mogelijk het stuur in eigen handen kan houden wanneer het gaat over je eigen lichaam, en daar zelf over kunt beslissen.
Hieronder worden de verschillende medische behandelingen kort toegelicht:

  • IUI (Intra Uterine Inseminatie) is een methode waarbij het zaad van de man op een kunstmatige manier in de baarmoeder gebracht wordt.
  • IVF (In Vitro Fertilisatie) is het reageerbuisbevruchten van de eicel middels het injecteren van de eicel met een zaadcel.
  • CRYO (Griegs Kryos voor ‘ingevroren’) is het terugplaatsen van bevruchte eicellen die ingevroren en weer ontdooid worden.

De kans op zwangerschap na een IVF-behandeling is kleiner dan mensen denken en de kans op een spontane zwangerschap na langere tijd wachten is vaak groter dan wordt shutterstock_167964311gedacht. Volgens de gynaecoloog Bartholomeus Maris (“Samen met je kind op weg”) is het slagingspercentage op basis van het aantal geboortes (miskramen, vroeggeboortes niet meegerekend) slechts 10 %. Geduld en vertrouwen in de natuurlijke weg hebben, heeft dus een vergelijkbare slagingskans.

Naast al het medische (wat vooral kan helpen uitzoeken of er fysieke redenen zijn bij de aanstaande ouders om niet zwanger te kunnen worden) kun je zelf heel wat invloed uitoefenen op het verhogen van je vruchtbaarheid.

Overige behandelingsmogelijkheden
Ook als je niet voor de medische behandelingen kiest, of als zij niet het gewenste resultaat opleveren, zijn er meerdere alternatieven om zelf invloed uit te kunnen oefenen op je vruchtbaarheid. Het spreekt voor zich dat een gezonde levensstijl van belang is. Het lichaam wordt pas ontvankelijk voor het nieuwe leven wanneer je de toxines (afvalstoffen) laat afvoeren. Dat kan door bijvoorbeeld sapvasten, maar ook door gezonde voeding en beweging, bij voorkeur in de natuur. Zo versterken bijvoorbeeld wandelen, yoga en dans de vitaliteit en laten zij de energieën in jouw lichaam goed stromen. Het is natuurlijk voor iedereen goed om bepaalde gewoonten en patronen ten aanzien van de gezondheid onder de loep te nemen, maar een onvervulde kinderwens zorgt vaak voor een extra stimulans om dat ook te doen. Je doet het namelijk niet meer alleen voor je zelf, maar ook voor je toekomstige kind.

Tevens kunnen onder andere acupunctuur, homeopathie, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, de Fertility Awareness Methode en counseling/coaching bijdragen aan het verhogen van de vruchtbaarheid, en als een natuurlijk alternatief dienen voor het innemen van hormonen. Hiermee kan tevens de eerder genoemde stressgevoeligheid afnemen en je vruchtbaarheid toeneemt. Dit geldt ook voor een ontregelde menstruatiecyclus. Ook hierbij is het heel belangrijk dat het je eigen, bewuste keuze is.

Innerlijke houding
Hoe dan ook kunnen de bovengenoemde behandelingen zorgen voor een welkome afleiding, rustmomenten en verdieping in de persoonlijke ontwikkeling. Het gaat er om dat je steeds meer zachtheid toe laat en hardheid en negativiteit loslaat. Ook dien je je weerstanden te leren waarnemen. Zonder oordeel, steeds meer vanuit vertrouwen, met mildheid naar je zelf en anderen.

Hoe zit het dan met de mentale, emotionele, psychische en spirituele aspecten tijdens het proces tot ouderschap? Wat is er op dat gebied aanwezig en hoe kun je er op een natuurlijke, ongedwongen wijze aandacht aan geven?

Als moeder en Energetische counselor weet ik dat ook ongeboren kinderzielen, zelfs al voor de conceptie, veel kunnen waarnemen; fijne stemmingen, vreugdevolle gevoelens, maar ook ruzies, lagere stemmingen, angst, depressies en stress. Om een ontvankelijk veld voor het ongeboren kind te kunnen maken is het nodig om eerlijk, liefdevol en vanuit vertrouwen naar je onderliggende emoties te kijken. Niets onderdrukken, maar het er laten zijn, verwelkomen, toeschouwen, aanvaarden en uiteindelijk loslaten. En het gaat er niet om hoe goed of grondig het gedaan wordt, elke poging tot zuivering is goed genoeg. Dus niet resultaat, maar dat je het doet en er mee bezig bent, is van belang. Dit geldt voor beide aanstaande ouders, omdat er twee families en twee stromen, bij elkaar gebracht worden. Vaak wordt gedacht dat het vooral een vrouwen aangelegenheid is om met dit proces bezig te zijn, maar ook steeds meer mannen voelen de noodzaak om dieper te ontspannen en inzichten in zichzelf en de ander te verkrijgen. Dit is heel verschillend per individu, per stel, en niets moet hierin.

Ontspanning, rust, vrede, acceptatie en loslaten vormen een ontvankelijk veld waartoe het ongeboren kind zich aangetrokken kan voelen. Je leert de emoties waarnemen, er minder in vast te zitten, waardoor de hobbels op je levenspad minder worden. Misschien leer je zelfs je gehechtheid aan het eindresultaat los te laten en het proces zelf te waarderen. Je hoeft je kinderwens natuurlijk niet los te laten, maar wel de emotionele lading die het met zich mee kan brengen. Als dit laatste lukt, is mijn ervaring dat de kans op spontane zwangerschap gelijk een stuk groter wordt. “Het dwangmatige is er van af bij mij, ik neem het zoals het komt”, zei een jonge vrouw toen ze voor haar laatste sessie bij me kwam. Twee dagen daarna ontdekte ze dat ze in verwachting is van een kindje.

Het vraagt uiteraard heel veel moed en motivatie om echt bij je zelf naar binnen te kijken, zeker als je het proces al zat bent. Toch kan het lonen om jezelf een aantal vragen te stellen; ben je bereid om te communiceren met je ongeboren kind? En ben je ook bereid om aan je binnenwereld, gevoelens en emoties te werken, zodat het kindje zich aangenaam en echt welkom voelt door jou emotionele veld? Ben je bereid om echt belangstelling te tonen voor de belangen van het ongeboren kind en de liefdevolle wereld waar hij/zij nog vertoeft (en je eigen wil en wensen even op zij te zetten)? En ben je bereid om in contact te komen met je eigen innerlijk kind die misschien nog erkenning, zorg en liefde nodig heeft?

Hier volgt ter illustratie nog een verhaal van een stel met een kinderwens waarin deze kwesties gedeeltelijk aan order kwamen:

“Een aantal jaren geleden kwam Loes ( toen 36 jaar) bij mij op consult. Een vrolijke, prachtige vrouw die een goede baan had en al jaren een vaste relatie had met Hans. Alles ging prima, ze waren gelukkig samen, alleen de kinderwens liet lang op zich wachten (op het moment dat ze bij mij kwamen, waren ze ca. twee jaar bezig om zwanger te worden).
De sessies verliepen goed en Loes leerde zich steeds meer te openen voor haar binnenwereld. Allerlei thema’s kwamen aan orde die ze met toenemende liefde en acceptatie kon bekijken en loslaten. Hetzelfde gold ook voor Hans, die op zijn beurt ook op consult kwam. Ook al ervoeren ze de sessie beide soms als ‘pittig’, het gaf hun meer innerlijke ruimte en leerde hun om ongedwongener om te gaan met hun kinderwens.  
Ondanks alle positieve effecten werden ze maar niet zwanger… Ondertussen waren ze ook heel bewust met de medische behandelingen gestart. Ze bleven echter terug komen voor de energetische sessies, omdat ze het contact met hun kinderen zo concreet konden ervaren en ze een tegenwicht nodig hadden voor de ziekenhuisbezoeken.
Vanuit mijn opleiding, eigen zwangerschappen en aangeboren gevoeligheid heb ik me leren ‘afstemmen’ op kinderzielen die in verbinding staan met de aanstaande ouders. Mijn bevinding is dat een hevige verlangen, soms gecombineerd met hormoonbehandelingen, ervoor kan zorgen dat er te veel kinderzielen in verbinding komen te staan met de aanstaande ouders. In dat geval is het nodig, naast je eigen ontwikkelingsweg, om deze liefdevolle wezens te helpen om keuzes te maken.
Tijdens een sessie hebben we dat samen gedaan en sindsdien waren er duidelijk twee zielen in verbinding met Loes en Hans. Ze gingen in deze periode samen op vakantie naar de bergen waar ze op een ontroerende wijze bevestiging kregen. Hierover hebben ze mij een prachtige foto gestuurd; van twee stenen mannetjes, verbonden met elkaar. Deze zielen gaven duidelijk aan om samen te willen komen.
De medische behandelingen vielen ze beide erg zwaar (Loes werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege heftige pijn omdat haar eierstokken overgestimuleerd raakten), maar tijdens de eerste IVF poging was het al raak en bleek Loes zwanger te zijn!
Ze hadden er bewust voor gekozen om twee eitjes te laten plaatsen in plaats van één wat hun aangeraden werd door de behandelende arts. Toen er toch maar één foetus bleek te zijn in de baarmoeder van Loes, was hun vreugde groot, maar er was ook een gevoel van verdriet bij de gedachte dat de tweede kind het niet gehaald zou hebben. Hun verbazing was zeer groot toen er bij de tweede echo alsnog een tweeling op komst bleek te zijn! De eerste echo was zo vroeg gedaan dat het tweede kindje nog niet zichtbaar was geweest.
Wat was het een feestelijke bijkomstigheid om Loes en Hans bij zwangerschapssessie te mogen ontvangen en contact te mogen maken met de baby’s vanuit het energetische niveau! Er waren natuurlijk ook onzekerheden en vragen die uitgesproken moesten worden, maar elke keer slaagden ze erin om weer vanuit de hartsverbinding en vertrouwen in contact te staan met hun kinderen. Vanuit dit vertrouwen zijn er intenties uitgesproken ten aanzien van een voorspoedige zwangerschap en bevalling en ook deze wensen zijn uit gekomen. Na een voldragen zwangerschap is Loes bevallen van een gezonde jongen en meisje.”

Tot slot

Er valt niets af te dwingen en er zijn geen garanties te geven op dit gebied. Het zwanger worden blijft een mysterieus en wonderbaarlijk proces. Toch is er veel wat je aan je eigen innerlijke houding en levenstijl kan doen, waardoor je kinderwens alsnog in vervulling kan gaan. In sommige gevallen duurt het misschien wat langer dan gewenst (zoals bij Loes en Hans), maar meestal wordt het achteraf als een waardevolle proces ervaren.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact op met Minna Sangi.

Minna is energetische vruchtbaarheidscounselor, yogadocent, ademtherapeut
en masseur. Ze is eigenaar van praktijk Linnaea en schrijft regelmatig voor
De Geboortenis.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *