Borstvoeding: een paar feiten over het witte goud

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Een gezonde darmflora

Wanneer baby’s in de eerste weken van hun prille leven af en toe een flesje babyvoeding krijgen, lopen zij het risico dat de ontwikkeling van hun darmflora vertraagd.

Een gezonde darmflora bestaat uit voldoende ‘goede’ bacteriën die zich in de darm bevinden, die helpen de baby te beschermen tegen ziektes. Een andere belangrijke functie van de darmflora is het afbreken van stoffen die niet door het eigen systeem kunnen worden afgebroken, bijvoorbeeld kraakbeen en voedingsvezels. Ook worden in de darm een aantal van de voor de baby benodigde stoffen aangemaakt. Een bekend voorbeeld daarvan is vitamine K, dat een essentiële rol speelt bij de bloedstolling (Bron: Lactation: Physiology, Nutrition & Breastfeeding, M. Neville, & Wikipedia). Bovendien wordt GEEN gezonde darmflora hebben in verband  gebracht met o.a. darmkrampjes.

De beschermende functie van de maag

Naast het effect dat af en toe een flesje heeft op de darmflora, heeft het bovendien gevolgen voor de maag. De maag van een baby is van nature laag in Ph waarde (5.1 – 5.4, meer zuur), wat helpt beschermen tegen ziektes. Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen behouden deze lage en beschermende zuurgraad. Baby’s die af en toe een flesje krijgen hebben echter een hogere Ph waarde (5.9 – 7.3) en worden dus minder beschermd tegen ziektes.

Risico van af en toe een flesje

Wanneer we dus af en toe een flesje geven verhogen we onbedoeld het risico dat onze baby ziek kan worden. Het is dan ook niets voor niets dat alle gezondheidsinstellingen, zoals bijvoorbeeld World Health Organization en zelfs alle babyvoeding fabrikanten sterk aanbevelen dat borstvoeding de beste voeding voor een baby is.

Dit zijn een paar voordelen naast een lange lijst van andere voordelen van borstvoeding. Heb je problemen met het geven van borstvoeding? Neem dan contact op met de Verenging Borstvoeding Natuurlijk. Zij geven deskundig advies op vrijwillige basis en zijn zelfs buiten kantoortijden te bereiken.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *