Creëer je eigen blessingway: babyshower nieuwe stijl

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Blessingway vrouwenlijn
Fotograaf: Doula Sophie

Een geboorteritueel, ook wel blessingway genoemd, is van oudsher een krachtig ritueel bijgewoond door vrouwen om jou als aanstaande moeder te bekrachtigen in jouw rol.Deze ‘rite de passage’ zal je vertrouwen en ondersteuning geven op weg naar de bevalling en de eerste ont-moeting met jouw baby.  Bovendien kan het helpen bij verkrijgen van inzicht in eventuele blokkades die jouw ideale bevalling in de weg staan.

Voor het vormgeven van een geboorteritueel kan je je fantasie geheel de vrije loop laten, maar om je te inspireren en enigszins op weg te helpen heb ik hieronder vier stappen geformuleerd.

Stap 1: organisatie

Wanneer beginnen?

Meestal vindt een geboorteritueel zo’n vier á zes weken plaats voor de uitgerekende datum. Om alles rustig en doorvoeld te kunnen organiseren is het verstandig zo rond de 24ste week van de zwangerschap te beginnen.

Wie wil je er bij hebben?

Blessingway doorgeven van leven
Fotograaf: Doula Sophie

Omdat het geboorteritueel een intiem gebeuren is, is het belangrijk dat jij je totaal op je gemak voelt. Het is daarom van belang dat je alleen de vrouwen en/of mannen uitnodigt die jouw krachtiger en mooier laten voelen en waar jij je angsten en onzekerheden durft te laten zien.

Uitnodiging

Bij het uitnodigen is het naast het verschaffen van de praktische informatie (locatie, tijd, wat mee te brengen en ideeën voor een gift), van belang dat je duidelijk aangeeft wat jouw intentie is voor het geboorteritueel. De genodigden kunnen zich hier dan makkelijker op instellen en eventueel een aanvulling geven.

Ceremoniemeester

Wie ken je die deze dag organisatorisch en inhoudelijk zou of zouden (als je verantwoordelijkheden zou verdelen) kunnen leiden? Wijs voor het inhoudelijke deel bij voorkeur iemand aan die jou goed kent en die in jouw leven een voorbeeldfunctie heeft. Zij kan jouw met haar aanwezigheid het beste inspireren en helpen om eventuele blokkades om te zetten in krachtbronnen.

Stap 2: openen en verbinden

Reinigen

Vraag de ceremoniemeester te beginnen met het reiniging van de ruimte en van iedereen die aanwezig is. De indianen gebruikten hiervoor smudge sticks gemaakt van o.a. witte salie , maar je kan ook prima een wierook gebruiken die je fijn vindt (beide verkrijgbaar via meeste spirituele winkels).

Verbinden met krachtbronnen

Vorm een cirkel (symbool van de oneindigheid komen/gaan van leven) en laat de ceremoniemeester jouw krachtbronnen aanroepen. Voel van te voren waar jij je kracht uit haalt, is dat de natuur, de vrienden om je heen of bijvoorbeeld je geloof in God? De genodigden kunnen tijdens dit deel van het ritueel ook bijvoorbeeld een persoonlijk cadeautje geven die symbool staat voor haar verbinding met de aanstaande moeder. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een tekening, een lied, iets wat je gemaakt of ooit ontvangen hebt. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop.

Stap 3: bekrachtigen van de intentie

Loslaten van ongewenste ballast

Blessingway - vuurceremonie
Fotograaf: Doula Sophie

Aan de aanstaande moeder kan nu gevraagd worden wat haar intentie is voor het ritueel. Wat zou ze willen loslaten en willen ontvangen voor ze de bevalling ingaat? Om je intentie te bekrachtigen kan je voor het loslaten een spiraal leggen van kaarsen met in het midden een vuurschaal. De moeder kan alles wat ze wil loslaten op een papiertje schrijven en inblazen met haar intentie en in het midden van de spiraal verbranden in het vuur. Let hierbij wel op dat er rook kan ontstaan, dus hou het veilig en zet de deuren/ramen goed open als je het binnen doet.

Ontvangen van gewenste energie

Voor datgene wat ze wil ontvangen kan iedere genodigde zich vrij voelen dat tijdens het ritueel in te vullen. Bijvoorbeeld: “ontspanning” geven door middel van een massage van handen, hoofd en voeten. “Overgave” door haar alles uit handen te nemen, waardoor ze niet meer na hoeft te denken en zich makkelijker kan overgeven, etc.. Alles is oke, maar dient wel afgestemd te worden op wat de moeder prettig vind natuurlijk.

Eren van de moeder en blijvend verbinden

Na de visualisatie is het tijd om geëerd te worden als aanstaande moeder. Laat je verwennen, koesteren, masseren, zegenen en mooi maken. Neem het allemaal in je op zonder er iets voor terug te willen doen. Het draait nu even helemaal om het ontvangen en jezelf overgeven. Een mooie en intieme manier om te zegenen is iedere vrouw haar wens tegen je baby te laten vertellen.

Stap 4: afsluiten en vieren

Blessingway verbindingsceremonie
Fotograaf: Doula Sophie

Het afsluiten van het ritueel kan je bekrachtigen door zang, dans of het weer bewust verbinden in een cirkel waarin de energie steeds krachtiger wordt. Beëindig het ritueel wanneer de energie op haar hoogtepunt is, zodat jij met haar kracht verbonden blijft. Dit kan je nog sterker maken door het uitspreken van blijvende verbondenheid van de cirkel ondanks dat hij fysiek verbroken is. Nu is het tijd om te gaan vieren! Geniet van elkaar en laat je nu ook fysiek verwennen door lekkere hapjes en drankjes.

Tips voor maximaal effect

Een paar dingen zijn belangrijk voor het verkrijgen van maximaal effect. Ten eerste hou je focus op je intentie en laat zoveel mogelijk organiseren door iemand die je vertrouwd. Hierdoor kun je beter in contact met je gevoel blijven, wat belangrijk is voor het bekrachtigen van je intentie. Laat bovendien je verwachtingen helemaal los, je kan alleen ontvangen als je helemaal openstaat.

Tot slot

In het beschreven ritueel is de traditionele vorm van een vrouwencirkel gebruikt. Voel je vrij om ook eventueel je partner erbij uit te nodigen. Hij heeft net zoals jij in zijn rol als vader de nodige uitdagingen en kan ook baadt hebben bij een bekrachtigingsritueel.

Verder lezen:

Mother Rising – Yana Cortlund et al.

Zwanger met lichaam en ziel – Susan Smit

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published.