Christine Derksen

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Christine Derksen volgde ongeveer twaalf jaar geleden in Frankrijk een opleiding om doula te kunnen worden. Omdat ze altijd al graag iets wilde doen rond geboorte, maar niet de medische kant op wilde. Christine is nu ook bestuurslid bij De Geboortenis, en legt uit waarom geboorte weer een natuurlijk onderdeel van het leven moet gaan vormen.

“Het is altijd al iets geweest wat in mij leefde. Ik wilde iets met geboorte doen, maar niet richting de medische kant zoals een verloskundige. Maar er was destijds nog geen beroep dat hierop aansloot. Toen ik in Frankrijk woonde ontdekte ik dat er een opleiding was, die ik toen ben gaan volgen. Die opleiding was er overigens ook nog maar net. Maar toen ik begon, voelde ik dat dit helemaal was waar mijn hart ligt. Jaren later hoorde ik van mijn moeder dat mijn oma vroeger baker was in een dorp, wat ook al iets inhield als een vertrouwenspersoon die veel bij bevallingen was en er zelf ook ervaring mee had.

Bevallingen zijn steeds meer medisch geworden in onze cultuur, we zijn het tegenwoordig niet meer zo gewend om een vertrouwd persoon bij de bevalling te laten zijn. [bctt tweet=”Als doula ligt daar je belangrijkste functie: een veilig gevoel bieden door aanwezig te zijn, en vertrouwen te geven.” username=”geboortenis”]Als doula ligt daar je belangrijkste functie: een veilig gevoel bieden door aanwezig te zijn, en vertrouwen te geven. Een intieme sfeer waarborgen. Denk ook aan praktische ondersteuning zoals massage, tips geven over de houding en een stukje communicatie. Je ziet of voelt soms dat iemand blokkeert en dan kun je daarop inspelen: wat zit je dwars, waar ben je bang voor? Soms is er ook communicatie nodig tussen de mensen waar je mee werkt en de overige professionals die aanwezig zijn.

De begeleiding als doula begint in de zwangerschap, waardoor je al snel een relatie opbouwt. Dat persoonlijke contact en die verbinding maakt dat het anders is dan de band met andere professionals. Daar komt ook nog eens bij dat je in de meeste gevallen niet eens weet wie er (van de professionals, zoals de verloskundigen) uiteindelijk bij de bevalling zullen zijn. Als doula sta je vanaf 37 weken zwangerschap eigenlijk dag en nacht op stand by om erbij te kunnen zijn.

Het doula zijn is voor mij ook de belangrijkste link met De Geboortenis. Een vrouw vaart wel bij een vertrouwde omgeving, die healing environment. Dat gaat over of ze zich op haar gemak en veilig voelt. Als dat zo is, kan haar lichaam in een bepaald proces komen waarbij hormonen hun werk doen en zij als barende in de goede mood komt. Er komen dan endorfinen vrij, natuurlijke pijnstillers, waardoor zij de bevalling heel anders kan beleven. En de aanwezigheid van de doula is dan gericht op het bewaken van die veilige omgeving. Of zij nu thuis of in het ziekenhuis bevalt.”

Wat betekent jouw hulp voor je klanten?

“Er was iemand die graag thuis in bad wilde bevallen. Ze had het helemaal gepland, met muziek op de achtergrond, kaarsjes aan etc. Maar omdat ze al lang gebroken vliezen had, moest ze uiteindelijk toch naar het ziekenhuis. Haar zus, moeder, partner en ik waren erbij, ze had dus een heel team om zich heen waardoor ze toch heel goed bij zichzelf kon blijven. Het werd niet eens zo’n bevalling waarbij alles ‘vanzelf’ ging, maar achteraf zei ze: ik ben voor mijn gevoel toch in een warm bad bevallen. En dat is uiteindelijk wat je graag wil doen voor de vrouwen (en hun partners) die je als doula bijstaat.”

Hoe ga jij precies te werk daarin?

“Soms heb ik al heel vroeg in de zwangerschap voor het eerst contact met iemand, omdat ze zich heeft voorbereid en al weet wat ze wil, maar er zijn ook situaties waarin ik pas op het laatste moment wordt gevraagd of ingeschakeld. Gemiddeld begint mijn ondersteuning rond de vier á vijf maanden zwangerschap. Ik begin met de kennismaking en daarna kijken we gewoon waar de behoefte ligt en hoe vaak er contactmomenten nodig of gewenst zijn.”

Hoe past jouw persoonlijke visie bij die van De Geboortenis?

“Geboorte is een heel natuurlijk onderdeel van het leven en we hebben dat steeds meer weggezet in een medische omgeving, waar ook ziekte heerst. In mijn ogen is het belangrijk dat we geboorte weer meer onderdeel van het leven maken. Dus als je dan een omgeving kunt creëren die veel meer dat leven symboliseert, een soort mini-samenleving, dan denk ik dat vrouwen en hun partners zich thuis kunnen voelen. En dat is waar het voor mij allemaal om draait. Ik geloof heel sterk in hoe belangrijk het is hoe een kind geboren wordt, en hoe welkom het zich voelt. Dat je die omgeving creëert waarin het kindje zich thuis voelt en helemaal omarmd wordt.

Dat thuis voelen is ook waar het in mijn eigen leven om draait. Ik ben niet alleen maar doula, ik werk ook in een natuurvoedingswinkel, maar in alle facetten van mijn eigen leven komt dat ‘thuiskomen bij mezelf’ weer terug. Wat ik ook doe en in welke vorm, dat element blijft belangrijk. Hoe meer ik mezelf omarm en een thuis vind bij mezelf, hoe meer ik dat ook kan zijn voor de ander.

Wat we bij De Geboortenis willen uitdragen heeft daar ook mee te maken: elke omgeving die jij kiest om in te bevallen, is oké. Liever in het ziekenhuis, liever thuis of straks liever in het Geboortethuis, alles is goed. De omgeving die je kiest en hoe je je daarover voelt is namelijk ook bepalend voor hoe je je kindje verwelkomt. Het is voor zowel moeder, vader als de baby een moment dat heel veel impact heeft op hun leven.

Bij De Geboortenis vind ik het heel mooi dat we zo breed zijn. Ik zie ons echt als bruggenbouwers. We werken vanuit een bewustzijn dat echt alles oké is. Niet alleen stralen we dit uit richting de zwangere vrouwen en hun partners, maar ook richting de professionals in ons netwerk. Bijvoorbeeld tijdens events die we organiseren. Dat thuis zijn, mogen zijn wie je bent, dat is een indruk die veel dieper gaat dan de uitgesproken woorden tijdens een lezing. Dat is een gevoel, een sfeer die je ervaart.

Ik ben helemaal bij het begin ingestapt, bij het allereerste gesprek in Zutphen. Dat gesprek was nog heel oriënterend. We zijn daarna veel bezig geweest met het formuleren van onze missie en visie, waardoor er nog niet veel groei in zat. Het evenement Birth Day dat we hebben georganiseerd, was echt het moment dat we met die visie naar buiten traden. En we merkten dat veel professionals direct een aantrekkingskracht voelden en zich wilden verbinden aan de stichting. Dat is wel een heel mooi keerpunt voor ons geweest.”

Wat heeft het betrokken zijn bij De Geboortenis jou tot nu toe gebracht?

“Eigenlijk heeft het mij ook die bedding gegeven die wij willen bieden aan zwangeren en partners, en aan andere zorgprofessionals. Ik heb het gevoel dat ik me heel erg heb kunnen ontplooien binnen de geboortenis. Toen ik binnenkwam was ik bijvoorbeeld behoorlijk verlegen, maar ik voel nu dat anderen mij gewoon mogen zien zoals ik ben. Het heeft mij veel gebracht op dat vlak van ‘thuiskomen bij mezelf’.

Er zit ook wel een stukje idealist in mij: ik vind het heerlijk om actief te zijn in allerlei projecten, om op die manier iets positiefs bij te dragen aan het grotere geheel. Dat vind ik fijn en zinvol.”

Welke toekomstdroom heb jij voor je eigen praktijk, en voor stichting De Geboortenis?

“Binnen De Geboortenis, en met name binnen de realisatie van het Geboortethuis, zie ik mezelf wel gastvrouw worden als het gebouw er eenmaal is. Dat verwelkomen voelt echt als een soort levensthema voor mij, het komt eigenlijk terug in alles wat ik doe. En hoe meer ik me er bewust van ben, hoe beter ik ermee kan werken en hoe leuker het wordt. Natuurlijk kan ik daar ook als doula werken, maar dat doula zijn zal dan veel breder worden. Het is niet meer alleen begeleiding bij de bevalling zelf, maar het zal zich kunnen uitbreiden naar die locatie.

Een concrete plek gaat denk ik heel veel doen. Die plek gaat gewoon leven en nog veel meer mensen aantrekken. Met een fysieke locatie kunnen ook andere mensen veel makkelijker meedoen in die droom. Als een soort van micro-samenleving kunnen we daar met elkaar een omgeving creëren die echt dienstbaar is aan ons aller welzijn.”

Website: http://www.doulapraktijkagathe.nl/ 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][epic_author _builder_version=”3.16.1″ /][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *