Brun Kuipers

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Brun Kuipers is van huis uit gespecialiseerd verpleegkundige in de verloskunde en heeft zich later doorontwikkeld tot Klinisch Gezondheidswetenschapper. Tijdens haar studie merkte zij dat ze vooral interesse had in de gezondheid van moeders, gerelateerd aan hun bevallingservaringen. In 2010 startte zij haar eigen praktijk en nu behandelt en begeleidt ze moeders die te maken hebben met een geboortetrauma.

“Het viel mij steeds meer op dat de meeste moeders die bij mijn praktijk kwamen voor begeleiding, vertelden over hun traumatische ervaringen tijdens de bevalling. Hierdoor ontdekte ik als het ware een nieuw veld. Ik ben me toen gaan verdiepen in deze problematiek, ontwikkelde een geboortetraumatherapie en onderzocht vele verhalen, die mij onverwachts heel veel inzicht hebben gegeven. De gesproken woorden van meer dan 250 moeders vertellen een aantal belangrijke zaken. Duidelijk werd wat ze verstaan onder een geboortetrauma, wat er precies gebeurt tijdens de traumatische ervaring en waar zij nu last van hebben. Alle moeders relateren hun klachten zelf aan dat nare moment tijdens de bevalling.

Wat is dan voor hen de volgende stap?

Gelukkig kan een geboortetrauma hersteld worden met de hersteltherapie, waarvan het ‘herstelgesprek’ door moeders als zacht en vriendelijk ervaren wordt. Ze mogen onder deskundige begeleiding vertellen hoe zij hun bevalling graag anders hadden gezien. In een herstelgesprek gaan we niet in op de negatieve ervaring, maar bepaalt moeder waar over gesproken wordt. De meeste moeders ervaren herstel al na 1 of 2 gesprekken. Naast het herstelgesprek, continue begeleiding en voorlichting is ook voeding een onderwerp dat ik verweef in deze therapie. Met een steeds groeiend team bieden we de geboortetrauma therapie in heel Nederland aan.

Moeders komen bij ons omdat ze klachten ervaren, meestal omdat ze niet herstellen van de bevalling, fysiek niet fit zijn of negatieve gevoelens ervaren ten aanzien van zichzelf of de baby / het opgroeiend kind. Vele klachten spelen een rol, zoals angstgevoelens ervaren voor een nieuwe zwangerschap of bevalling. Klachten kunnen jarenlang het leven van een moeder beïnvloeden. Daarom blijf ik moeders gezondheid bestuderen en onderzoek steeds de effectiviteit van de hersteltherapie, ook na onverwerkt verlies van een kind, trauma’s uit het verleden en werkgerelateerde klachten. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden, naast mijn praktijk waar ik (aanstaande) moeders behandel en begeleid. Daarnaast leid ik traumagerichte zorgprofessionals op, zodat zij de geboortetraumatherapie kunnen aanbieden.  

Onlangs heb ik mijn eigen boek uitgebracht, getiteld ‘Zo beval ik’. Dit boek is gebaseerd op ruim 600 gesprekken met moeders na 10 jaren wetenschappelijk onderzoek. Het boek beschrijft hoe het moederlichaam van nature werkt onder optimale omstandigheden. In het eerste deel van het boek beschrijf ik hoe mooi en eenvoudig dat is. In het tweede deel behandel ik de problemen die moderne moeders ervaren rondom de geboorte van hun kind. Dan gaat het met name over de omgeving waar moeders bevallen. Ondanks dat moeders op de zorg vertrouwen, blijkt uit hun ervaringen dat vanuit de medische benadering bevallen met veel risico’s gepaard gaat. Moeders ervaren veel stress en schade, bijvoorbeeld na inknippen, alleen gelaten worden of direct gescheiden worden van je kindje na de bevalling. Alle negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat een moeder getraumatiseerd raakt. Het derde deel van het boek behandelt tenslotte hoe moeders dit kunnen herstellen. Ik heb ernaar gestreefd om heel transparant te zijn over hoe we dat precies doen. Onze werkwijze is op bewijs gebaseerd en inspirerend voor alle zorgverleners. Met dit boek hoop ik moeders te benaderen, zodat ze meer weten over hoe hun lichaam verandert als ze zwanger zijn, en hoe belangrijk het is om die lichaamseigenschappen tijdens de bevalling te beschermen. Bijna alle moeders kunnen een gezonde bevalling ervaren, wat van belang is voor een gezond leven daarna. Ook steeds meer zorgverleners probeer ik te bereiken. Er zijn ongelooflijk veel aanknopingspunten om de kwaliteit van geboorte te verhogen.”

Hoe ziet jouw doelgroep eruit?

“Ik focus mij op twee doelgroepen: aan de ene kant behandelen we moeders met gezondheidsproblemen gerelateerd aan hun bevalling, en aan de andere kant ligt de focus bij zorgverleners die geïnteresseerd zijn in het bieden van de hersteltherapie. Momenteel zijn daar twee opleidingen voor: de opleiding tot geboortetrauma consulent en die tot geboortetrauma therapeut. Bij die laatste opleiding vindt er eigenlijk meer verdieping plaats omtrent de behandeling, zodat de zorgverleners ook de moeders met meer complexe problematiek kunnen begeleiden en behandelen.

Alle vrouwen die ooit zwanger zijn geweest, zijn voor ons moeders. We behandelen dan ook moeders die een onverwerkt verlies hebben meegemaakt en daar (later) last van hebben.”

Wat beteken jij voor deze vrouwen?

“Veel moeders lijden, elke dag. Dat hun klachten zijn ontstaan op één van de meest kwetsbare momenten in hun leven is moeilijk, en vooral zorgverleners leggen deze relatie niet. De meest eenvoudige manier om een geboortetrauma te herkennen is wanneer de moeder negatieve gevoelens heeft wanneer ze terugdenkt aan de geboorte van haar kind. Het blijkt voor vele vrouwen heel belangrijk te praten over wat ze denken, voelen en ervaren en zelf ontdekkingen te doen dat er ‘iets niet klopt’. Omdat moeders het gesprek zelf vormgeven en wij hen aanmoedigen en bevestigen, merken ze vaak al tijdens de behandeling herstel op. Hoe dit precies werkt leggen we moeders uit als ze erom vragen, en leer ik in de opleidingen. Een belangrijk aspect is dat het herstelgesprek leidt tot breinactivatie met psychosociaal en fysiek herstel. De gezondheidswinst is groot en de behandeling is niet belastend. Meestal profiteren het kind en het gezin mee. Opvallend is dat de hersteltherapie veel wordt toegepast bij moeders die al eerder EMDR hebben gehad.”

Waarom passen stichting de Geboortenis en haar visie zo goed bij jou?

“Ik volg De Geboortenis al vanaf het begin, ze zijn ongeveer even lang bezig als ik. Wat ik mooi vind, is dat ze echt zoeken naar alternatieven in samenwerking mét de reguliere zorg. Dat doe ik ook, omdat ik zorgverleners de mogelijkheid geef om de hersteltherapie aan te bieden. Natuurlijk is er wel verschil in insteek en werkwijze: De Geboortenis zoekt actief naar samenwerkingsverbanden tussen de verschillende professionals, mijn focus ligt volledig op de gezondheid van moeders. Die behandel en begeleid ik, zodat de eerste 1000 dagen voor de (toekomstige) baby zijn gewaarborgd. De moeder is dé omgevingsfactor voor de baby. In alles wat ze doet, eet, denkt, voelt en ervaart, beïnvloedt de moeder haar kindje in wording. Ik probeer de kwaliteit van de geboorte via de moeder te optimaliseren. Dat is het ultieme doel dat zowel De Geboortenis als ik hebben: de geboortekwaliteit verhogen. Het is zo’n cruciale fase, de gezondheid van moeder en baby hangt af van dit moment. Naar aanleiding van de samenwerking met De Geboortenis ga ik de eerste 1000 dagen ook meer in mijn werk en promotie integreren.”

Wat heeft het lidmaatschap van De Geboortenis jou tot nu toe gebracht?

“Samen met het team van De Geboortenis zijn velen op zoek naar een verbetering van de kwaliteit van geboorte. Dat doen de meesten buiten de reguliere zorg om, wat soms een eenzaam proces is. Wat het mij persoonlijk biedt is dat je het gevoel hebt dat je het niet alleen doet. Het team van De Geboortenis voelt als mijn collega’s. We zijn deel van elkaars netwerk, we voegen heel duidelijk iets toe voor elkaar. Al is het alleen maar om dit belangrijke onderwerp onder de aandacht te brengen. Met groeiende netwerken wordt die impact alleen maar groter en kunnen we steeds meer (aanstaande) moeders bereiken.”

Welke toekomstdroom heb jij voor je eigen praktijk?

“Mijn droom is dat alle moeders toegang hebben tot de geboortetraumatherapie die we aanbieden. Preventie is eveneens een belangrijk punt, waar we dit jaar mee aan de slag gaan: hoe bereiken we moeders die nog geen trauma hebben? Dit is een grote uitdaging: moeders zijn fysiologisch geneigd om de reguliere zorg te vertrouwen, wat in de praktijk helaas niet altijd positief uitpakt. Pas bij een negatieve ervaring gaan ze verder kijken. Daar moeten we nog mee aan de slag. Ik hoop dat mijn boek door alle (aanstaande) moeders gelezen wordt, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden en traumatische ervaringen kunnen voorkomen.

De belangrijkste tip die ik (aanstaande) moeders wil geven is hierop gericht. [bctt tweet=”Zorg voor rust tijdens de bevalling, en zorg ervoor dat je je vrij kunt uiten en bewegen.” username=”geboortenis”]Zorg voor rust tijdens de bevalling, en zorg ervoor dat je je vrij kunt uiten en bewegen. Alles draait hierom. Hiermee voorkom je stress en schade, in welke vorm dan ook. Beide moet je echt proberen te voorkomen, omdat alle ervaringen tijdens je bevalling jou en je baby levenslang beïnvloeden. Zorg dat die ervaringen positief zijn en vraag daarbij om hulp.

Als wij de gezondheid van ons allemaal in de toekomst willen waarborgen, dan zie ik maar één route: via de moeders. Als we niet goed voor moeders zorgen, dan gaat het niet goed met onze gezondheid op lange termijn. Moeders geven 80 procent van hun gezondheid door aan hun kind. Dat moet dus goed zijn, zodat het kind zich fysiek, psychisch, emotioneel en sociaal gezien goed kan ontwikkelen. Dat besef moet bij moeders meer gaan groeien. Als een moeder alles wil doen voor haar baby, zal ze ervoor moeten zorgen dat anderen goed voor háár zorgen. De ingrediënten om een trauma te krijgen nemen nog steeds verder toe, waardoor steeds meer moeders traumatische ervaringen meemaken. Wat we daaraan kunnen doen is bekend en wordt wetenschappelijk ondersteund. Nu moeten we ervoor gaan zorgen dat moeders daarvan gaan profiteren. Op mijn site De Geboortespecialist is daarover veel informatie te vinden en ons team kan altijd benaderd worden.”

Website: https://degeboortespecialist.nl/

Bestel het boek ‘Zo beval ik’ op: https://degeboortespecialist.nl/boek-zo-beval-ik/ en www.zobevalik.nl 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *