Baby’s praten via lichaamstaal

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_margin=”50px||” custom_margin_last_edited=”on|desktop”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Baby’s willen ons veel vertellen maar hebben daar nog geen woorden voor.

Spreek ik jouw taal

Spreek jij de mijne

Dan hoort elk hart de zijne

En begint er een nieuw verhaal.

Regina Coeli.

 

[/et_pb_text][et_pb_divider _builder_version=”3.16.1″ show_divider=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

De tijd van voor de woorden.

Tijdens de zwangerschap kunnen moeders voelen of hun kindje reageert op wat er gebeurd doordat hij of zij druk of rustig is.
De foetus kan draaien, schopbeweginkjes en armbeweginkjes maken, de hik hebben, of stil zijn, slapen.

Na de geboorte is het eerste jaar ook de lichaamstaal de enige manier waarop je baby  duidelijk kan maken hoe hij zich voelt, wat hij of zij nodig heeft of waar hij last van heeft. De manier waarop de baby kijkt, beweegt en huilt geeft veel informatie.
Hierbij kijk je dan naar het gehele plaatje, dus onder welke omstandigheden, omgevingsfactoren, rekening houdend met voedingspatroon en met het slaap en waakritme van je baby.

Bewust worden van de lichaamstaal van je baby vraagt om enige oefening, goed kijken en luisteren.

De lichaamstaal bestaat uit gezichtsuitdrukking, oogcontact, lichaamshouding, huidskleur en orgaantaal. Orgaantaal is de manier waarop de organen functioneren, dus hierbij kan je denken aan spijsverteringsstoornissen, eczeem en andere verstoringen die voor gezondheidsproblemen zorgen.

Een baby huilt nooit voor niets!

De functie van het huilen is hulp inroepen. Er wordt gesproken over huilbaby’s maar het zou beter zijn om te spreken over een baby die veel huilt. Want dat is het gene wat er gebeurt.

In het huilen kan je twee verschillende manieren van huilen onderscheiden, behoefte-huilen en herinnerings-huilen.

Behoefte-huilen maakt een behoefte kenbaar en het is aan de ouders om te begrijpen wat de baby nodig heeft en deze behoefte op de juiste manier te vervullen. Het huilen zal dan stoppen en de baby voelt zich weer veilig en gerustgesteld. Het zijn behoeften zoals honger, nabijheid willen, geruststelling vragen, veiligheid en of geborgenheid willen voelen, frustraties uiten over onvervulde behoeften op dat moment, om hulp vragen bij een boertje, krampje of andere lichamelijke pijn.

Herinnerings-huilen, ook wel trauma-huilen genoemd, is veel krachtiger en intenser en houdt langer aan. Het klinkt scherp en afkerend, kan geremd en schokkend zijn, ook even stoppen met adem halen kan voorkomen. Als het om herinnerings-huilen gaat krijgt de baby vaak een rood gezicht, en soms kan je in het nekje en of op de handjes en voetjes zweet voelen. Mogelijk trekt de baby zijn beentjes op en laat gebalde vuistjes zien. Overstrekken wordt ook vaak gezien. de baby is geactiveerd in zijn verdedigingsmechanisme van vechten of vluchten, doordat hij teveel stress ervaart. Vaak is de baby ontroostbaar.
De huilbuien hebben een ritme en worden ’s avonds vaak erger.

Herinnerings-huilen drukt emotionele pijn uit. Dit kan ontstaan zijn door overweldigende ervaringen tijdens zwangerschap, geboorte of onvervulde behoeften in het verleden. Dit vraagt om hulp om dit te kunnen verwerken. Als de stress van de herinnering losgelaten kan worden zal de baby niet meer getriggerd worden hierin. Hierdoor kan de gezonde interactie tussen ouders en kind weer plaatsvinden.

Het is dus belangrijk om je baby zijn lichaamstaal en manier van huilen goed te verstaan, vanuit een rustig  empathisch gevoel. En om vervolgens op de  juiste manier te reageren.

De lichaamstaal en het huilen vraagt om antwoordt, er ontstaat een wisselwerking en wederzijdse beïnvloeding. Het spiegelen, nadoen wat de baby doet zorgt ervoor dat de baby voelt dat hij begrepen wordt. Let ook op hoe hij op jouw stem en jouw bewegingen reageert.

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.16.1″ src=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/DSC_2434.jpg” /][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Praten met je baby

De manieren voor ouders om met hun baby te praten zijn in de eerste weken: stemklank, oogcontact, lichaamscontact, lichaamsverzorging, voeden en spelen. Als ouders zich goed afstemmen op de baby zorgt dit ervoor dat jullie elkaar gaan begrijpen. Soms is dit moeilijk, bijvoorbeeld als je baby erg huilt. Het huilen kan jou triggeren en je wil dat het zo snel mogelijk stopt. Je reageert dan niet meer vanuit de baby maar vanuit jezelf. Je kan niet meer het geduld opbrengen om goed te kijken wat er aan de hand is en wil troosten door middel van wiegen, voeden terwijl er kort geleden nog gevoed is, of de speen of vinger in het mondje stoppen en of Shushhh! te  gebruiken. Je geeft dan niet waar de baby om vraagt.  Zo ontstaan er onvervulde behoeften.  De baby voelt zich niet gezien en gehoord in zijn hulpvraag, de baby zijn gevoelens worden zo ontkend. Als angst en pijn onderdrukt worden zijn latere gezondheidsproblemen of stoornissen van gedrag de prijs voor het onderdrukken.

Luisteren naar je baby = Luisteren naar jezelf

Het beste wat je als ouders kan doen is te luisteren vanuit het in contact zijn met jezelf. Zo wordt het mogelijk om vanuit empathie, in liefdevolle verbinding met je baby je te kunnen verplaatsen in wat hij of zij voelt en probeert duidelijk te maken.
Als je voelt dat je het contact met jezelf dreigt kwijt te raken, sta dan even stil. Neem een moment alleen met jezelf en probeer dan contact te maken met je ademhaling.  Ga bewust in je buik ademhalen. Zo kom je weer terug bij jezelf en kan je er weer volledig zijn voor je baby en zien en voelen wat hij of zij nodig heeft.
Stel jezelf bijvoorbeeld ook de vraag: “Wat en waar voel ik het in mijn eigen lichaam als ik de baby zo hoor huilen? ”
Kom je er niet uit, blijft de onrust bestaan, dan is het goed om iemand te bezoeken die met jullie meekijkt om zodoende de problemen die er mogelijk zijn samen op te lossen.

Dunstan Baby Language – Baby Geluiden leren begrijpen

De Dunstan Baby Language is een  goede manier om te leren luisteren naar de verschillende soorten geluidjes waar het huilen mee kan beginnen. Hieruit kan je afleiden wat de baby nodig heeft. 

Begint het huilen met:
“Neh” dan heeft je baby honger.
“Owh” geluid is vergelijkbaar met het geluid dat je zelf maakt als je hardop gaapt en betekent dus moe en slapen.
“Eair” gaat meestal gepaard met een moeilijk kijkend gezicht en betekent krampjes.
“Heh” je baby voelt zich niet comfortabel, schone luiere, te warm of te koud, andere houding.
“Eh” is er moet een boertje uit.

Op google en you tube kun je deze klanken goed horen en er in oefenen zodat je het meteen kan toepassen.
Er is ook een cursus en er zijn verschillende boeken over. En natuurlijk een app maar deze is niet erg uitgebreid.
De grondlegster van deze methode was te gast bij Oprah Winfrey, zie het interview in dit filmpje

Gebarentaal van je baby

De handjes van je baby kunnen ook veel vertellen.
Bijvoorbeeld als de duim en wijsvinger wat omhoog wijzen dan “zegt” je baby eigenlijk: “Wat is hier aan de hand?”
Hij of zij wacht af op wat er komen gaat.

Is het handje dicht met de duim eruit dan is je baby nieuwsgierig.

Als het handje dicht is en de duim in de gespannen vuist zit, dan sluit je baby zich af. Het kan zijn dat hij gespannen is of pijn heeft. Of hij spant zich ergens voor in.

Als de vingers gespreid en gestrekt zijn, is dit vaak het gevolg van een schrikreactie.

Zijn de vingers ontspannen en gespreid dan wil de baby iets grijpen.

De handjes los en open geeft een ontspannen toestand aan.

Gezichtsuitdrukkingen.

Het omhoog trekken van de wenkbrauwen is een teken van verrassing of herkenning.

Het naar boven en naar binnen bewegen van de wenkbrauwen is een gezichtsuitdrukking van verdriet.

Het optrekken van de neus kan een uiting van afkeer zijn.

Een frons treed meestal bij boosheid of moeilijk gevoel op.

Hoe jong je baby ook is, hij of zij kan je al begroeten

[bctt tweet=”Hoe jong je baby ook is, hij of zij kan je al begroeten.” username=”Geboortenis”]

Van nul tot drie maanden doen babies dit door met hun ogen te knipperen (voor het eerste lachje).
Als ouder zijnde kan je teruggroeten door langzaam je ogen dicht en open te doen.
Als het voor je baby genoeg is geweest zal hij of zij het hoofdje wegdraaien en oogjes sluiten.

Veel plezier met de mooie en interessante ontdekkingsreis met jullie baby!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.16.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_margin=”35px||” custom_margin_last_edited=”on|desktop”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Sylvia Verduin

Praktijk voor Babytherapie, Kinesiologie, Zwangerschapsyoga en babymassage.

www.sylviaverduin.nl

                                          

                                                                      

[/et_pb_text][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Sylvia Verduin” name=”Auteur: Sylvia Verduin” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Kopie-van-Kopie-van-GEBOORTENIS.NL_.png” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″ facebook_url=”https://www.facebook.com/sylvia.verduin.7″ saved_tabs=”all”]

Sylvia Verduin werkt als babytherapeut vanuit de pre- en perinatale psychologie in haar eigen praktijk in Scherpenzeel (GLD). Daarnaast geeft zij lessen zwangerschapsyoga en babymassage.

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Optin” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published.