Antti Hänninen

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Zijn naam verraadt al enigszins dat hij niet afkomstig is uit Nederland: Antti Hänninen heeft een Fins paspoort. Hij heeft als architect zijn eigen bureau AHAD.NU in Baak, waarbij hij de Finse invloeden (en met name het dichtbij de natuur staan) verwerkt in zijn ontwerpen voor Nederlandse opdrachtgevers.

“Ik heb op verschillende plekken in Finland gewoond en ik ben veel in Finland op vakantie geweest. In Finland vind je nog plekken waar het volledig stil is. Stilte die je in Nederland weinig meer vindt. Stilte geeft rust, in Finland geven de bossen en de meren die. Tegelijk zijn bossen en meren complexe ecologische systemen, maar toch is er stilte en rust. Complex, en toch rust en stilte, dat vind ik inspirerend.

Ik ben mijn vak begonnen bij een groter bureau, waar ik later met een compagnon werkte aan grotere projecten. We waren jong en ambitieus, en daardoor grepen we grotere, andere projecten aan dan ik wellicht nu zou doen. Toen ik stopte met het grote bureau besloot ik volledig te gaan ontwerpen vanuit de mens. Rekening houdend met de flora en fauna en andere elementen op locaties. Inmiddels werk ik nu 5 jaar voor mezelf.”  

Wat doe jij voor Stichting De Geboortenis, en hoe ben jij bij dit project betrokken geraakt?

“Ik ben in contact gekomen met Stichting De Geboortenis via één van de bestuursleden, Minna Sangi. Zij is ook Finse en wij kenden elkaar al voor het ontstaan van De Geboortenis. Zij heeft mij bij De Geboortenis geïntroduceerd. Ik ben door het bestuur gevraagd om iets te komen vertellen over ecologische bouw. Ik heb dat gedaan, en heb daarbij ook op de valkuilen gewezen. Bijvoorbeeld: schapenwol gebruiken als isolatie lijkt heel duurzaam, maar deze schapenwol moet vooralsnog uit Nieuw-Zeeland komen en dat verhoogt de carbon footprint weer aanzienlijk. Op die manier heb ik verteld over het maken van keuzes als het gaat om ecologisch bouwen. De stichting was in die tijd nog zoekende naar hoe de aanloop naar het centrum vorm kon krijgen. Ik heb ook informatie kunnen geven vanuit mijn ervaring met andere besturen die contact hadden met dezelfde gemeente. Stichting de Geboortenis heeft mij toen gevraagd betrokken te blijven.

We hebben een lange weg afgelegd: er is intussen een bouwteam samengesteld, en er zijn veel verschillende onderwerpen behandeld. We hebben bijvoorbeeld studenten Planologie en stedenbouw uitgenodigd om onderzoeken te doen (die onderzoeken wezen het Vitens terrein aan als ideale locatie). Het doel van het bouwteam wordt steeds duidelijker en er worden samenwerkingen gevormd.

Inmiddels heb ik de eerste schets voor het Geboortethuis aangeleverd, en werken we samen aan een tweede versie. Ik werk graag zo, door tussentijds overleg wordt een ontwerp steed beter en meer specifiek. Binnen het bestuur van de Geboortenis gaf de eerste schets ook zicht op de eigen interne organisatie. Die wisselwerking heeft als resultaat een beter plan dan wat ik alleen had kunnen maken, of dat de klant zelf had kunnen bedenken.”

Wat spreekt je zo aan aan dit project?

“De mogelijkheden om op de locatie ecologisch te bouwen, volgens een concept van de permacultuur. Dit is feitelijk een manier van leven waarbij je begint met op een locatie te kijken wat er al is, om daar vervolgens mee te werken. Als er bomen staan kun je huizen bouwen, regen gebruik je als irrigatie- en zelfs drinkwater, de zon zet je om in energie en lucht gebruik je voor ventilatie. Als je bijvoorbeeld een eetbare tuin wil realiseren, moet je planten zoeken die passen bij de grond die er is. Deze tuin zal daardoor net als een bos groeien, planten vinden een logische plek en ondersteunen elkaar. In een bos groeit geen onkruid, de diverse planten en bomen houden elkaar in balans. Dat kan in je eetbare tuin net zo zijn.

Het liefst zou ik altijd werken vanuit ecologische rapporten, die gemeenten doorgaans laten maken voor bestemmingsdoeleinden. Zodat je weet wat er groeit en wat er aanwezig is, met welke zeldzame soorten je te maken hebt en welke kansen die geven. Die informatie kan ik heel goed gebruiken bij mijn ontwerpen. Het ecologisch onderzoek voor het Vitens terrein is nog niet gereed. Toch bevat het ontwerp voor het Geboortethuis nu al voorzieningen voor vleermuizen, gezien die in heel Nederland onder druk staan. Vanuit een ecologisch rapport kan ik rekening houden met de bestaande flora en fauna. Ik heb ook de opdracht gekregen zo natuurlijk mogelijk te ontwerpen, dus wacht ik het ecologische rapport af.

Ik ben geen expert op het gebied van permacultuur, maar ik vind het fantastisch om op die locatie het permacultuur-principe ook in mijn ontwerp te kunnen hanteren. De gebouwen die momenteel op het Vitens terrein staan worden deels gesloopt en deels gebruikt voor opvang van jongeren. Op de plek die De Geboortenis in gedachten heeft staat nu nog een grote betonnen waterzuiveringsbak in de grond. Ik onderzoek momenteel hoe we dit bassin het beste kunnen gebruiken, ik doe dat samen met een constructeur. Hergebruik van het bassin zou mooi zijn als dat kan. Sloop ervan zou veel energie vergen, terwijl we er een mooie fundering aan hebben en dus geen vervangende fundering (meer beton) hoeven te maken. Bij hergebruik vervallen de kosten voor sloop. Er zijn alleen voordelen bij het hergebruik.

Als we het bassin kunnen gebruiken, kunnen we het als fundering gebruiken, maar ook om er ruimten in te bouwen. Een deel van het Geboortethuis, waaronder de ruimte(n) voor (zwangerschaps)yoga, kunnen in het bassin gedeeltelijk ondergronds gerealiseerd worden. Geborgen in moeder aarde, als het ware. Het zou heel mooi zijn als dat op die manier tot stand kan komen.

Door kassen in het ontwerp te verwerken, creëer je als het ware de functie van een stolp over een taart: bescherming tegen invloeden van buitenaf. Door de kassen staan de gebouwen niet helemaal buiten. Dat geeft een betere isolatie van de gebouwen en in de kassen kan ook een deel van de eetbare tuin komen.

Het eerste ontwerp van het Geboortethuis heeft een groot dak met grote regenwaterafvoeren om het regenwater van het dak naar een enorme wateropvang te laten vloeien. Daarmee kan het Geboortethuis de hete zomers , die nu steeds vaker gaan terugkomen, met een voorraad water weerstaan. Mogelijk is de voorraad voldoende om eventueel ook de buren te helpen.

In samenwerking met diverse gemeenten in de Achterhoek, het Waterschap en Rijkswaterstaat, wordt momenteel onderzocht of er in de Achterhoek een pilot kan komen voor energiewinning uit stilstaand water. Er is al berekend dat het kan: hoe dieper het water, hoe beter. Wij zouden graag zien dat we onderdeel worden van deze pilot, waarmee ook Zutphen zich kan profileren en wij als een soort vliegwiel kunnen fungeren. Dit is een voorbeeld van samenwerkingen die we zoeken, waardoor het plan steeds beter en opvallender wordt.”

Hoe zou je je persoonlijke missie of purpose omschrijven?

“In de hele verduurzaming (de ecologische kant) van de wereld moet je uiteindelijk echt eerst bij jezelf kijken. Wat kun jij doen? Ik kan en wil door mijn manier van werken, vanuit ecologische rapporten en bijvoorbeeld door funderingen te hergebruiken, mijn deel doen en anderen inspireren. Ik hoop dat deze kennis zich als een olievlek gaat verspreiden om zo de wereld beetje bij beetje beter te maken. Je hoeft zelf niet groot te zijn om groot te denken. En beginnen met verduurzaming doe je als eerste bij jezelf, als je wilt dat mensen je voorbeeld zullen volgen.[bctt tweet=”Je hoeft zelf niet groot te zijn om groot te denken. En beginnen met verduurzaming doe je als eerste bij jezelf, als je wilt dat mensen je voorbeeld zullen volgen.” username=”geboortenis”]”

Hoe sluit deze missie in jouw ogen aan bij die van De Geboortenis?

“De Geboortenis draagt uit dat de rust in de mens zelf voor heling kan zorgen en ondersteuning biedt bij een kinderwens, op een manier waarbij we feitelijk dichterbij de natuur staan. Dat is parallel aan mijn filosofie over de bouw, ik ontwerp voor mensen op basis van mens-waarden. En omdat ik de boodschap van de Geboortenis zo fantastisch vindt, het is echt een helder schijnend lichtpuntje. En zolang dat nog blijft schijnen, doe ik graag mee en bied ik hier graag mijn expertise voor aan.”

Wat is jouw toekomstdroom, voor jezelf en je bedrijf?

“Dit komt ook weer terug op die persoonlijke missie. Ik wil proberen een zaadje te planten in ecologische bouw, waar mogelijk een mooie boom uit ontstaat zodat anderen dat kunnen overnemen. Als mensen door mijn projecten en bijbehorende filosofieën geïnspireerd raken en er zelf ook mee verder gaan, dan is mijn doel vanuit mijn perspectief vervuld.

Ik wil bovendien geen bureau hebben waarbij ik vele werknemers moet aansturen. Ik wil geen manager worden die anderen nodig heeft zijn droom te verwezenlijken. Ik werk samen met  andere en ook grotere bedrijven, die een andere expertise hebben maar vergelijkbare boodschap. Zij hebben dan hun werk en ik het mijne en we kunnen er samen betere projecten mee realiseren. En soms komen er uit die samenwerkingen ook weer andere projecten, en sta ik bijvoorbeeld samen met een ander bedrijf, al meerdere jaren op rij op de Beurs Eigen Huis in Utrecht.

Nu is mijn droom dat er een mooi en energiepositief Geboortethuis met een eetbare tuin op het Vitens Terrein in Zutphen kan komen, zoals er geen ander op deze wereld bestaat en waarvan er vele anderen  zullen volgen. Gewoon omdat het zo’n mooi plan is, en bovendien erg nodig.”

Website: https://ahad.nu/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –></a>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –></a>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –></a>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published.