Abha Hontelez

[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Abha Hontelez is opgeleid als verpleegkundige, en heeft lang in ziekenhuizen en de thuiszorg gewerkt. In het laatste jaar van haar opleiding verpleegkunde is ze een yoga-opleiding gaan doen omdat ze daar al sinds haar 15e interesse in had. Wij spraken haar over wat ze na die opleiding is gaan doen, en hoe ze lid is geworden van het Geboorteplatform.  

“Ik ben ook al vrij snel begonnen met het geven van yogalessen, en heb dat eigenlijk altijd naast mijn werk gedaan. De ene periode wat minder uren dan de andere, maar die combinatie bleef altijd en dat vond ik heel mooi. Ik wilde vanuit yoga graag meer over de psyche en spiritualiteit leren, en vanuit mijn verpleegkundige achtergrond kon ik de fysieke kant van yoga begrijpen.

Toen ik stage ging lopen bij een docent, stimuleerde deze mij om me bezig te gaan houden met zwangerschapsyoga. In eerste instantie zag ik dat nog niet direct zitten. Ik dacht: zolang ik zelf nog geen kinderen heb, ga ik daar niet aan beginnen. Ik heb tenslotte nog geen idee waar ik het over heb. Maar, twee jaar later werd ik zwanger en toen ben ik gelijk bij die docent zelf zwangerschapsyoga gaan volgen. Eigenlijk was dat direct mijn opleiding. Na de bevalling ging ik eerst samen met die docente de lessen geven, en daarna heb ik er nog een specifieke opleiding voor gevolgd. Ik ben me er steeds verder in gaan specialiseren.

Wat ik vooral merk, is dat ik het prachtig vind om vrouwen te zien veranderen. Van drukke, werkende jonge vrouwen naar vrouwen die uiteindelijk rustig op het matje gaan zitten. Die hun werk minder belangrijk vinden, en helemaal gefocust zijn op hun baby en de bevalling. Dat vind ik het meest bijzonder aan zwangerschap: te zien hoe een vrouw transformeert naar moeder. Heel mooi om dat te kunnen en mogen begeleiden.

Er zijn nog steeds veel vrouwen die de bevalling een beetje van zich af houden. ‘Ik zie wel hoe het gaat, laat het op mij afkomen, ik kan er toch niets aan veranderen’. Daarmee stellen ze zich heel afhankelijk op, en ‘overkomt’ de bevalling ze. Maar door ze wat bewuster te maken, ontdekken ze dat ze meer invloed hebben dan ze denken. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer mogelijkheden je tot je beschikking hebt op alle gebieden, en hoe meer je ook serieus genomen wordt door de professionals waar je mee te maken krijgt. Een goede voorbereiding maakt dat je meer zelfvertrouwen hebt en gemakkelijker kan meebewegen. Door de kleine details die jij inbrengt, kan een bevalling een mooie ervaring worden, ook al is die moeilijk of zwaar. Alleen al de intentie waarmee je de bevalling ingaat heeft invloed op het verloop ervan. Als een kindje geboren wordt bij een moeder die zich daarvan bewust is, en die ook tijdens de zwangerschap al bewuster is, komt een kindje veel evenwichtiger ter wereld. Meer in balans. Het kindje kan meer zichzelf zijn, en is niet zo belast met wat moeders ze onbewust al mee kunnen geven.

Naast zwangerschapsyoga geef ik ook nog gewoon yoga, en heb ik 2 jaar geleden een opleiding ontwikkeld voor yogadocenten die zwangerschapsyoga willen geven. Ik word wat ouder en hoewel bevallen hetzelfde blijft, is het lastiger om aansluiting te vinden bij de belevingswereld van de jongere zwangere vrouwen. Ik vind het daarom tijd om mijn kennis over te dragen, wat ook gewoon heel goed voelt. Vandaar dat ik gestart ben met de opleiding.”

Hoe voelen jouw klanten zich als ze bij jou zijn geweest voor zwangerschapsyoga?

“Over het algemeen zijn ze zich veel bewuster van wat hun rol kan zijn, en dat ze veel meer zelf mogen meedenken. En ze zijn verrast over de mogelijkheden. Veel vrouwen denken bijvoorbeeld nog steeds dat bevallen altijd op een bed gebeurt, en weten niet dat daar meerdere alternatieven voor zijn. Hun blikveld wordt ruimer. Ze zijn ook verrast door de ademhalingstechnieken die je kunt toepassen, waarvan ik naderhand vaak hoor dat het ze richting en rust heeft gegeven tijdens de bevalling. Ook de ontspanningsoefeningen vinden ze vaak heel fijn. Het is echt een uurtje voor henzelf en de baby.

Wat ik wel merk is dat er steeds meer behoefte ontstaat aan een lespakket op maat en privélessen. De partners komen ook één keer meedoen met een partnerles. Toen ik net begon, zo’n 30 jaar geleden, kwamen de partners iedere les mee. Je samen voorbereiden op de bevalling, door middel van yoga, was een bewuste keus. Tegenwoordig komen vrouwen omdat de verloskundige ze heeft doorgestuurd. Je ziet toch wel dat ze er daardoor anders tegenaan kijken, en de partners vinden het meestal maar zweverig. Als mannen al mee komen, komen ze in eerste instantie mee uit nieuwsgierigheid, zeker als ze zien dat hun vrouwen na iedere les ontspannen thuiskomen. Tijdens de partnerles zie ik hun terughoudendheid veranderen in betrokkenheid. Aan het einde van de les zijn de meeste mannen enthousiast. Zo enthousiast dat sommigen na de geboorte van hun kindje bij mij yogalessen komen volgen.”

Hoe past jouw persoonlijke visie voor jouw gevoel bij die van stichting De Geboortenis?

[bctt tweet=”Mijn enige doel, als ik heel diep in mijn hart kijk, is dat ik wil dat kinderen op een goede, zachte manier geboren worden, bij ouders die zich wat meer bewust zijn van het hele proces.” via=”no”]”Mijn enige doel, als ik heel diep in mijn hart kijk, is dat ik wil dat kinderen op een goede, zachte manier geboren worden, bij ouders die zich wat meer bewust zijn van het hele proces.” Dan komen er kinderen ter wereld die heel stevig in hun lijf zitten, en daar wordt de wereld echt beter van. De manier waarop je geboren wordt heeft invloed op de manier waarop je mens bent en verschil maakt in de wereld. Dat is voor mij ook echt de enige drijfveer.

Geheel onafhankelijk van De Geboortenis is deze drijfveer bij mij ontstaan, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we elkaar gevonden hebben.”

Wat heeft het lidmaatschap jou tot nu toe gebracht?

“Het heeft me in ieder geval duidelijk gemaakt dat er andere mensen zijn die met dezelfde dingen bezig zijn en eenzelfde visie hebben. De Geboortenis staat open voor veel meer dan het standaard medische geboorteproces. Ze hebben dezelfde idealen als ik, en zijn in staat dat op een mooie en professionele manier naar buiten te brengen. Wat zij doen, sterkt mij in mijn werk. Ik heb op de bijeenkomsten verschillende mensen ontmoet die mij nu helpen om de opleiding voor zwangerschapsyogadocenten vorm te geven. Er zijn dus al heel leuke samenwerkingen uit ontstaan. Ook de congressen en bijeenkomsten die worden georganiseerd vind ik prachtig. Als ik er zelf niet heen kan, kijk ik met veel plezier uit naar de verslagen die daarna worden rondgestuurd.”

Welke toekomstdroom heb jij voor je praktijk?

“Ik merk de laatste tijd dat ik eigenlijk wel klaar ben met carrière maken. Dat hoeft voor mij niet meer zo. Maar wat ik nu wél heel leuk en belangrijk vind, is mijn kennis delen en overdragen. Anderen naar voren schuiven, en ze begeleiden bij het opzetten van hun eigen praktijk. Dat is waar mijn behoefte nu ligt. Op yogagebied ben ik nu bijvoorbeeld bezig om bijscholingsprogramma’s van een andere opleider over te nemen. Ik wil anderen graag hun gelegenheid geven om hun ding te doen, en dat faciliteren. Dat is waar ik nu mee bezig ben en wat nu bij mij past. Wat betreft zwangerschap en geboorte zou ik het echt geweldig vinden als het Geboortethuis er komt, waar natuurlijke geboorte gefaciliteerd en aangemoedigd wordt.”

Hoe zie jij daarin de samenwerking met de Geboortenis?

“Ik zou heel graag meer betrokken willen zijn en me er meer voor willen inzetten. Op dit moment heb ik daar nog niet echt de ruimte voor, maar in de toekomst zal dat zeker zo zijn. Nu probeer ik vanaf de achtergrond steun te bieden en te doen wat ik kan als lid. Omdat ik de stichting en haar missie zeker een warm hart toedraag.”

Website: https://abhayoga.nl/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” custom_padding=”60px||30px|” _builder_version=”3.16.1″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row parallax_method_1=”off” custom_padding=”0px|30px|0px|30px” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_code admin_label=”Code Opt-in” custom_css_main_element=”text-transform: uppercase;” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.16.1″][thrive_leads id=’8332′][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” custom_padding=”60px|||” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_team_member admin_label=”Auteur: Stichting De Geboortenis” name=”Auteur: Stichting De Geboortenis” image_url=”https://geboortenis.nl/wp-content/uploads/Geboortenis-logo-PMS-201-PMS320.jpg” pinterest_url=”https://nl.pinterest.com/corienoenema” instagram_url=”https://www.instagram.com/corienoenema/” _builder_version=”3.16.1″]

Stichting De Geboortenis in Zutphen is er voor alle zwangeren en (wens)ouders. Het Geboorteplatform biedt de zorgprofessional toegang tot informatie over symposia, lezingen, [bij]scholing en andere belangrijke evenementen voor professionals in de geboortezorg. De Geboortenis werkt aan de realisatie van een ecologisch geboortehuis in Zutphen.

[/et_pb_team_member][et_pb_code admin_label=”Code met icoontjes (desktop)” disabled=”off” disabled_on=”on|on|” _builder_version=”3.16.1″]<div style=”padding-left: 175px;”><!– [et_pb_line_break_holder] –><span class=”et_pb_member_social_links”><!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.facebook.com/degeboortenis/” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_facebook_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://twitter.com/geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_twitter_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>   <!– [et_pb_line_break_holder] –> <a href=”https://www.linkedin.com/company/de-geboortenis” class=”et_pb_member_social_links et_pb_font_icon et_pb_linkedin_icon” target=”_blank”><!– [et_pb_line_break_holder] –>[/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *